AI en robotica voor langere levensduur

Mon Dec 23 2024

12 23

AI en robotica voor langere levensduur

15/10/2024

Door Ad Spijkers

Een nieuw EU-project heeft tot doel de circulaire processen te versterken voor de herfabricage van producten met behulp van AI en geavanceerde robottechnologie.


     

Om de levensstandaard die we vandaag de dag hebben te behouden, moeten we het werk op het gebied van de reproductie van producten moeten versterken. Er is een tendens geweest om voortdurend nieuwe dingen te produceren, maar we moeten afstand nemen van deze manier van denken. U moet bijvoorbeeld een versnellingsbak (laten). In veel gevallen zal het goedkoper maar zeker duurzamer zijn om de versnellingsbak te reviseren zodat deze weer zo goed als nieuw is. In plaats van een geheel nieuwe versnellingsbak te kopen. AI en geavanceerde robottechnologie kunnen daarbij– en in het algemeen een grote rol bij spelen.

Reneé

Het doel van het EU-project Reneé is het bevorderen van een flexibelere en circulaire benadering van het herproduceren van producten – ook wel remanufacturing genoemd. Renée staat voor Flexible REmanufacturing using AI and advaNced robotics for circular valuE chains in Eu industry en wordt geleid door de Universiteit van Patras in Griekenland. Het project telt zestien partners uit negen Europese landen, die allemaal hun expertise inbrengen Ze moeten methoden en technologieën ontwikkelen voor het recyclen van bijvoorbeeld fietsen, koelkasten en robots, in plaats van dat ze worden weggegooid. Vanuit Nederland neemt de TU Eindhoven deel aan het project. Het Teknologisk Institut in Kopenhagen brengt kennis in op het gebied van geavanceerde robottechnologie en kunstmatige intelligentie.

Het project gaat in essentie over het creëren van een meer circulaire benadering van de productie. Het gaat dieper in op hoe de maatschappij met behulp van kunstmatige intelligentie en geavanceerde robottechnologie de levensduur van producten kan verlengen. Door oude en gebruikte producten niet weg te gooien maar opnieuw te vervaardigen, kunnen ze zo goed als nieuw, nieuw of beter zijn.

Robots, fietsen en koelkasten

In het project ligt de primaire focus van het Technologisk Institut op de robots. Het instituut is verantwoordelijk voor de robotprocessen die de circulaire processen helpen opschalen. Het gaat onder meer dieper in op welke specifieke zaken robots kunnen helpen repareren, maar ook hoe robottechnologie in het algemeen kan zorgen voor een goede en efficiënte herfabricage van producten. Dit gebeurt onder meer door te werken met vier concrete toepassingsvoorbeelden: revisie van robots, motoren, fietsen en koelkasten.

Aan de hand van de vier toepassingsvoorbeelden die bij het project horen, gaat het instituut dieper in op de gebieden waarop en hoe geavanceerde robottechnologie kan helpen zorgen voor een meer circulaire herfabricage van producten. Het doel is dat het instituut uiteindelijk concrete kennis en ervaring opdoet waarmee het geautomatiseerde circulaire processen kan opschalen. Het kan ook betekenen dat het alle nieuwe kennis, ervaring en technologieën in andere bedrijven en landen kan gebruiken, zodat het instituut een breder bereik kan bereiken.

Onderwijsplatform

Het project als geheel heeft tot doel de mensgerichte productiesystemen te implementeren die afhankelijk zijn van geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie. Dit is in de eerste plaats bedoeld om de herfabricage van verschillende producten onder verschillende omstandigheden mogelijk te maken. Maar het mensgerichte aspect maakt ook een groot deel uit van het project. Samen met de wijdverbreide focus op automatisering heeft dat ook tot doel de bijscholing van de menselijke beroepsbevolking te versnellen.

In het project zullen een trainingsplatform en een reeks technologieën voor operatorondersteuning worden gecreëerd en geïmplementeerd. Deze moeten er voor zorgen dat de mensen die zich in de toekomst zullen omringen met de geautomatiseerde oplossingen over de nodige vaardigheden beschikken. Maar ze moeten ook weten waarom het belangrijk is dat producten worden geherproduceerd en dat ze werken vanuit een circulair businessmodel.

Eén daarvan is dat ze zich kunnen verdiepen in hoe ze een workflow kunnen stroomlijnen met behulp van geautomatiseerde oplossingen. Iets anders is dat de robotoplossingen in de toekomst nauw zullen moeten samenwerken met mensen. Daarom is het belangrijk dat bijvoorbeeld operators de kennis en training krijgen die nodig is.

Foto: Teknologisk Institut