Fanuc vierde onlangs een belangrijke mijlpaal in de automatiseringsindustrie door zijn miljoenste industriële robot te produceren.
Het Japanse bedrijf levert wereldwijd CNC-systemen, robots en gereedschapmachines. Het zette in 1974 zijn eerste robot in zijn eigen productielijn in. Tegenwoordig bouwen duizenden robots nieuwe robots in zijn fabrieken in Japan. De vraag naar robots staat momenteel op een ongekend hoog niveau.
Industriële robots werden traditioneel vooral in de auto- en elektronica-industrie gebruikt. Tegenwoordig zijn ze ook gangbaar in veel andere industrieën en bedrijven, waaronder de voedingsmiddelen- en farmaceutische sector en zelfs in de handwerksector. Het toenemende tekort aan arbeidskrachten en het toenemende gebruiksgemak zijn enkele redenen voor de verspreiding van robotica naar nieuwe segmenten.
Fanuc biedt meer dan 200 robotmodellen die verschillende taken in de productie uitvoeren, zoals lassen, schilderen, assembleren en verpakken. Collaboratieve robots (Cobots) winnen aan populariteit omdat ze zonder externe veiligheidshekken naast werknemers kunnen functioneren. Traditionele productierobots domineren echter nog steeds in de industrie, en het gebruik ervan, zoals in de auto-industrie, versnelt de verschuiving naar elektromobiliteit.
Mede doordat de toepassingen voor robots zich uitbreiden, is de verwachting dat de vraag in de toekomst aanzienlijk zal blijven groeien. Om de automatiseringsbehoeften van onze klanten te ondersteunen, zal Fanuc ernaar streven de kwaliteit, prestaties en leveringsmogelijkheden verder te verbeteren.
In 1977 ontwikkelde en startte Fanuc de productie van de cilindrische coördinatenrobot: Fanuc Robot Model 1. Sindsdien is het geëvolueerd naar de Fanuc Robot S-Model 420, die werd gebruikt in veel assemblagelijnen voor autocarrosserieën, en naar de Fanuc Robot R-2000iA, die in 2000 werd ontwikkeld. Deze bood een aanzienlijk verbeterde betrouwbaarheid, bewegingsprestaties en lagere operationele kosten.
In de loop der tijd zorgde de uitbreiding van de automatisering voor een breed scala aan toepassingen voor de ontwikkeling van verschillende modelseries. Dit resulteerde onder meer in
Ook heeft Fanuc het assortiment uitgebreid door modellen te ontwikkelen die aan de wensen van onze klanten voldoen, waaronder de M-2000iA-serie ('s werelds grootste robot qua laadvermogen), en Scara- en Delta-robots voor assemblage en snelle picking. In 2017, veertig jaar nadat de eerste Fanuc-robot werd geleverd, bedroeg het cumulatieve aantal geproduceerde industriële robots 500.000 eenheden.
Om de toenemende vraag naar automatisering voor te blijven, heeft Fanuc de afgelopen jaren de collaboratieve robots uit de CR- en CRX-serie aan zijn assortiment toegevoegd.
Foto: Fanuc