De bedrijven breiden het toepassingsbereik van hun gezamenlijke autonome trekker verder uit.
Met hun gezamenlijke project Combined Powers willen de Duitse landbouwmachinefabrikanten Krone en Lemken niet alleen de ontwikkeling van autonome trekkers bevorderen. Ze willen in binnen- en buitenland ook de bijbehorende werkprocessen efficiënter maken door aanvullende praktische handelingen. De bevindingen en resultaten van de praktijktesten in 2022 en 2023 zijn meegenomen in de optimalisatie en doorontwikkeling van de autonome trekkers.
Door de integratie van een fronthefinrichting met een aftakas is de functionaliteit van de trekkers aanzienlijk uitgebreid, waardoor nu twee aparte intelligente aanbouwinrichtingen beschikbaar zijn. Deze combinatie kan zowel in de grasland als in de akkerbouw rendabel worden toegepast.
Bij graslandspecialist Krone wordt bijvoorbeeld de kracht bij het maaien aanzienlijk verbeterd door gebruik te maken van een voor-achtercombinatie. De eerste ervaringen zijn succesvol opgedaan met de Krone EasyCut F 320 frontmaaier in combinatie met de Butterfly EasyCut B 950 Collect. Lemken gebruikt de extra functie vooral op het gebied van stoppelbewerking en zaaien, waar nu rollen en frontcontainers kunnen worden vervoerd en gebruikt.
Bij de verdere ontwikkeling van de zogenoemde 'Verfahrenstechnischen Einheit' (VTE) is rekening gehouden met onderhoudsgemak, bruikbaarheid en optimalisatie van de sensordrager. Ook de dieselelektrische aandrijving is verbeterd. De nieuwe generatie machines behoudt het vermogen van 170 kW (230 pk) en beschikt over vierwielbesturing met grote banden voor maximale trekkracht en minimale bodemdruk.
Een transportoplossing met behulp van een dissel (VTS = Vehicle Transport System) is ook mogelijk in combinatie met werktuigen met frontaanbouw. De nieuwe trekkers kenmerken zich door het uniforme lakwerk in platinagrijs.
Het project 'Combined Powers' markeert een stap op weg naar efficiëntie en innovatie in de moderne landbouw. De verder ontwikkelde autonome VTE van Krone en Lemken maakt grootschalige praktijktests mogelijk en verbetert de betrouwbaarheid van autonome processen. De testwerkzaamheden vinden plaats op verschillende landbouwbedrijven in Duitsland en omliggende Europese landen. Doel is de functionaliteit en communicatie van de VTE met verschillende opbouwwerktuigen onder reële omstandigheden te testen.
De bedrijven vertrouwen op open interfaces en wisselen actief uit met andere fabrikanten van aanbouwwerktuigen om synergieën te benutten en meerwaarde voor de klant te creëren. Beide partijen willen de trekker in nauwe samenwerking met landbouwbedrijven verder ontwikkelen en zo snel mogelijk op de markt te brengen. Hierdoor ontstaan toekomstgerichte oplossingen voor het dreigende tekort aan vakmensen in de agrarische sectoren. Boeren zullen in de toekomst optreden als systeembeheerder voor autonome machines en kunnen zich intensiever richten op landbouwvraagstukken en managementtaken op het boerenerf.
Foto: Lemken