Fouten aanwijzen met hulp van AR

Thu Nov 07 2024

11 07

Fouten aanwijzen met hulp van AR

09/04/2019

Door Ad Spijkers


Met een laserpointer direct op het onderdeel snel en eenvoudig fouten aanwijzen. Dat is mogelijk met QSelect, een op Augmented Reality (AR) gebaseerde ontwikkeling van het Fraunhofer-Institut für Optronik, Systemtechnik und Bildauswertung (IOSB).


     

De onderzoekers in Karlsruhe zullen het systeem, dat toepasbaar is in de meest uiteenlopende terreinen van carrosseriebouw tot het plaatsen van componenten op printplaten, voor het eerst laten zien op de beurs Control, die wordt gehouden van 7 tot 10 mei in Stuttgart.

In de industriële productie worden opgemerkte fouten tot nu toe bijvoorbeeld met een stift op het onderdeel zelf gemarkeerd, of digitaal op een beeldscherm aan de hand van een onderdeeltekening. "Beide methoden hebben duidelijke nadelen", aldus Michael Voit. De gepromoveerde informaticus leidt de onderzoeksgroep Perceptual User Interfaces aan Fraunhofer IOSB, die zich bezig houdt met nieuwe benaderingen in de mens-machine-interactie. "WSelect daarentegen maakt probleemloos en digitaal, maar tegelijkertijd ook snel en intuïtief werken mogelijk."

GUI direct op het onderdeel

Bij QSelect wijst de kwaliteitscontroleur eenvoudig met een speciale laserpointer op de waargenomen fout en druk op een knop. Dan kan hij via een op maat gemaakt menu de aard en ernst van de fout kiezen. Camera's die aan een draagconstructie zijn gemonteerd en het onderdeel (op de foto is dat een motorkap) vanuit vogelperspectief zien, bepalen de exacte positie van de markering in de driedimensionale ruimte.

"Het grafisch menu waarin de metadata wordt ingegeven, wordt via een normale beamer direct op het onderdeel geprojecteerd", verklaart Voit. "Wanneer in de toekomst voor de praktijk geschikte augmented reality brillen beschikbaar zijn, kunnen we echter relatief gemakkelijk ombouwen en kan de beamer vervallen."

Het onderzoeksteam toont op Control, de internationale vakbeurs voor kwaliteitsborging, voor het eerst een functionerend prototype van het systeem. Het doel is, geïnteresseerde partners in de industrie te vinden en met hen gezamenlijk de benadering in specifieke toepassingssituaties te concretiseren.

Foto: Fraunhofer IOSB