De meerderheid van Duitse werknemers ziet robotica als een kans om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op te vangen.
Ongeveer de helft van de werknemers in Duitsland ziet robots als een middel om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op te vangen. Een meerderheid beschouwt het gebruik van kunstmatige intelligentie software zoals ChatGPT als een nuttig hulpmiddel bij het nemen van beslissingen op het werk in de toekomst. Dit zijn de resultaten van de trendindex van de vakbeurs Automatica 2023, die van 27 tot 30 juni plaatsvindt in München. Hiervoor werden duizend medewerkers in Duitsland geïnterviewd door een marktonderzoeksinstituut.
De Automatica trendindex werd uitgevoerd door de toonaangevende vakbeurs voor intelligente automatisering en robotica Automatica met de steun van het marktonderzoeksinstituut Toluna. Aan in totaal 5.000 deelnemers aan de enquête in vijf landen werd gevraagd hoe robots en digitalisering de wereld van werk veranderen: de VS, China, Japan, , het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Automatica, de vakbeurs voor intelligente automatisering en robotica, wordt gehouden van 27 tot en met 30 juni in Messe München. Tegelijkertijd vindt Laser World of Photonics plaats, vakbeurs voor componenten, systemen en toepassingen van fotonica.
Bijna elke tweede geïnterviewde persoon in Duitsland ziet het gebruik van robots als een belangrijke manier om het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten in de industrie te verhelpen. 68% steunt robots die werknemers ondersteunen zodat ouderen langer aan het werk kunnen blijven. 84% is van mening dat specialisten op de werkvloer worden ontlast doordat machines gevaarlijk of ongezond werk overnemen. 72% van de werknemers ziet dat robotica helpt voorkomen dat industriële productie naar het buitenland verhuist.
Maar als machines met digitale technologie op de werkplek worden gebruikt, moet de controle wel altijd in handen van de mensen blijven. Hiervan is 45% van de ondervraagden vast overtuigd. Dit resultaat is opmerkelijk in een internationale vergelijking. In Japan pleit bijvoorbeeld minder dan een vijfde (18%) voor zo'n strikte koers. In China (35%) en de VS (38%) zijn de eisen voor menselijke controle ook aanzienlijk zwakker dan bij werknemers in Duitsland.
Deze aanpak is in lijn met het 'Good Work Charter' van de Europese robotica-industrie, waarin de mens altijd centraal staat bij automatisering met robotica. "Robotica en AI-software zoals ChatGPT zullen de werkplekken van de toekomst vormgeven. Als we deze technologieën op de juiste manier gebruiken, kunnen we de arbeidsomstandigheden enorm verbeteren." Aldus Patrick Schwarzkopf, Managing Director van de VDMA Robotics + Automation Association en lid van de Automatica Advisory Board.
Volgens 72% van de werknemers is de productie van meer GreenTech-producten een kans voor Duitsland als industrieland. Technologie die helpt energie te besparen, uitstoot te verminderen of andere duurzaamheidsdoelen te bereiken, maakt fabrieksbanen aantrekkelijker: 74% zegt dat de productie van GreenTech het werk een speciale betekenis geeft.
De meerderheid van de respondenten (82%) ziet het gebruik van industriële robots als een kans om de productie van groene technologieën op te schalen door middel van massaproductie. Dit zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, accu's voor e-auto's of milieuvriendelijke verwarmingssystemen met warmtepompen. Dergelijke producten kunnen in de toekomst met behulp van robotica en automatisering tegen lage kosten in grote hoeveelheden worden geproduceerd.
Foto: Messe München