Digitalisering creëert nieuwe OT-banen

Sat Nov 23 2024

11 23

Digitalisering creëert nieuwe OT-banen

19/12/2023

Door Ad Spijkers

Bijna de helft van de industriële bedrijven gelooft dat digitalisering de belangrijkste reden zal zijn dat nieuwe banen in OT worden gecreëerd, blijkt uit een nieuw rapport.


     

Schneider Electric gaf marktonderzoekbureau Omdia eerder dit jaar de opdracht om een online onderzoek uit te voeren onder industriële bedrijven. Doel was om de impact van de digitalisering op de beroepsbevolking en op de aard (of reikwijdte) van functies in de industrie beter te begrijpen. Het automatiseringsconcern wilde weten naar de rol van digitalisering als doelgericht instrument, naast de rol die het speelt bij het verhogen van efficiëntie en winst. Digitalisering kan mensen in staat stellen en betrekken om meer waarde aan het bedrijf bij te dragen door een grotere arbeidssatisfactie, hogere inkomsten en betere vaardigheden en onderwijs.

Onderzoek

Omdia kreeg respons van 407 industriële bedrijven, variërend van kleine en middelgrote ondernemingen tot grote bedrijven. Deze waren gevestigd in West-Europa, de VS, China, India en Zuidoost-Azië. De studie laat de omvang van het wereldwijde gebrek aan industriële vaardigheden zien. Het werven van talent is een belangrijke uitdaging voor meer dan de helft van de ondervraagden (52%).

Er werd echter ook een oplossing voor dit probleem genoemd. Behalve het creëren van nieuwe banen is meer dan twee derde (70%) van de ondervraagden het ermee eens dat digitalisering zal helpen om het tekort aan talent aan te pakken. Dat wijst op het potentieel van digitale tools om meer op te leveren dan enkel productiviteit en efficiëntie.

Snelle veranderingen

Terwijl de vaardighedencrisis doorgaat, ondergaan werkplekken in de industrie snelle veranderingen. Duurzaamheidsdoelstellingen en geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en digital twins worden verder geïntegreerd in het personeelsbestand. Uit het onderzoek bleek dat respectievelijk 45% tot 47% van mening is dat de toenemende eisen van industriële bedrijven om te voldoen aan ESG-doelstellingen, een flinke uitbreiding van bestaande functies in de fabriek zullen vereisen.

Digitalisering komt niet alleen de productiviteit en algehele efficiëntie ten goede. Het is van belang voor het oplossen van een aantal van de mensgerichte uitdagingen waarmee industriële bedrijven worden geconfronteerd, concludeert Schneider Electric. Er ligt een reële kans voor industriële ondernemingen om hun operationele technologie (OT) rollen te optimaliseren. Door de tijd die wordt besteed aan administratieve taken te verminderen en mensen in staat te stellen hun potentieel beter te benutten. Hierdoor kan het concern veel uitdagingen voor deze bedrijven oplossen en helpen bouwen aan een duurzamere toekomst.

Toekomst in operationele functies

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de respondenten (52%) het werven en behouden van talent als een uitdaging ziet, maar wel een die overwonnen kan worden. Drie op de vijf bedrijven (60%) gelooft dat OT-rollen de komende drie jaar zullen veranderen. 41 % zei te verwachten dat de verandering matig zal zijn, 19% verwacht een aanzienlijke verandering. Een meerderheid (73%) denkt dat digitalisering de aard van het werk in de komende drie jaar aanzienlijk zal veranderen. Drie op de tien (31%) zijn van mening dat functies op het gebied van kwaliteitscontrole het meest zullen worden uitgebreid of verbeterd door digitalisering.

Uit het onderzoek bleek ook dat industriële bedrijven verwachten dat ze de komende drie jaar nieuwe vaardigheden nodig zullen hebben op gebieden als robotica-programmering en –integratie. 49% van de respondenten zegt geen of onvoldoende vaardigheden te hebben op dit gebied. Ook dataverwerking, visualisatie en analyse vereisen nieuwe vaardigheden. Ruim 30% heeft geen of onvoldoende vaardigheden op deze gebieden).

De verandering van de industriële beroepsbevolking maakt investeringen in digitalisering noodzakelijk. De industrie zal dat ook in toenemende mate doen om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren, aldus Omdia. Als dat niet gebeurt, zal de impact op de langere termijn groter zijn op innovatie en een onvermogen om het tekort aan talent op te vangen.

Het volledige rapport The Future of Work in Industry vindt u hier.

Foto: Omdia