Chirurgische robot verwijdert huidweefsel

Thu Nov 07 2024

11 07

Chirurgische robot verwijdert huidweefsel

12/05/2023

Door Ad Spijkers

De minimaal invasieve procedure kan complicaties voorkomen, maar vereist hoge technische en medische kennis.


     

Autologe transplantaties zijn verplaatsingen van eigen weefsel van een patiënt. Dit kan nodig zijn bij ernstige verbrandingen, ernstige verwondingen, of na infecties met afstervend weefsel. In de Universitätsklinikum Freiburg is onlangs met succes bij een 38-jarige patiënt microchirurgische autologe borstreconstructie met autoloog weefsel met behulp van een robotassistentiesysteem uitgevoerd. Het was de eerste interventie in zijn soort in Duitsland.

Vooral vrouwen hebben baat bij deze door een robot ondersteunde vorm van chirurgie. Voorheen liepen ze een hoog risico op langdurige beschadiging van de buikwand door het verwijderen van autoloog weefsel uit de buikholte. De technisch en medisch complexe operatie werd uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen de klinieken voor plastische en handchirurgie, urologie en gynaecologie. Op deze manier maken de chirurgen een borstreconstructie na een borstkankeroperatie veiliger en kunnen ze de bijwerkingen van de ingreep verminderen.

Borstreconstructie

Sommige vrouwen met borstkanker moeten nog steeds hun borsten volledig laten verwijderen. Om hun lichaamsbeeld te herstellen, kunnen mensen een borstreconstructie ondergaan met hun eigen weefsel (autologe reconstructie). Dit op zich levert al goede langdurige resultaten op.

De procedure van minimaal invasieve door robots geassisteerde chirurgie was in Duitsland nog niet ingevoerd. De nieuwe methode maakt het mogelijk om delen van de procedure vanuit de buikholte uit te voeren, waardoor de stabiliteit van de buitenste buikwand behouden blijft. Met behulp van beeldvormingsmethoden kunnen de chirurgen vooraf zien welke patiënt geschikt is voor een door robots ondersteunde procedure en er baat bij heeft.

Veeleisend

De chirurgische methode is technisch zeer veeleisend en vereist veel ervaring, die de chiruren in Freiburg al hebben dankzij soortgelijke door robots ondersteunde interventies. Nauwe samenwerking en veel ervaring tussen de gespecialiseerde afdelingen, die alleen in grote centra zoals de Universitätsklinikum Freiburg beschikbaar is, is ook cruciaal. De ingreep vereist nauwe interdisciplinaire samenwerking ten behoeve van de patiënten. Behalve de ervaring van de medewerkers is technische vooruitgang hierbij cruciaal. Beide samen maken een absolute meerwaarde mogelijk voor patiënten.

Foto: Britt Schilling, Universitätsklinikum Freiburg