HBO-ers nemen wederom deel aan wedstrijd voor robots in de fabriek van de toekomst.
Robots spelen een belangrijke rol in de fabriek van de toekomst. De internationale robotwedstrijd RoboCup@Work is hier helemaal op ingesteld. Bij deze wedstrijd moet elk team een robot programmeren om verschillende taken zo goed, snel en efficiënt mogelijk uit te voeren. De werkzaamheden die de robots moeten doen, komen in veel fabrieken terug. Ook het team RoboHub van Fontys Engineering doet mee.
Tijdens RoboCup@Work strijden teams met robots die zij zelf programmeren. Deze robots moeten verschillende taken uitvoeren die ze ook in een geavanceerde fabriek tegen kunnen komen. Te denken valt aan het laden en lossen van containers met objecten van verschillende groottes, het ophalen en bezorgen van objecten in zowel georganiseerde systemen als ongeorganiseerde hopen en het bedienen van machines (op knoppen drukken of deuren en laatjes open en dicht maken).
Het team RoboHub van Fontys Engineering doet al sinds 2017 mee aan de wedstrijd. Net als alle andere teams deden ze dat in het eerste jaar nog met een robot die was gekocht en programmeerden met de juiste software. Later volgde deelname met een robot die de teamleden zelf maakten. Deze robot (met de bijnaam Frankenstein) bestond alleen uit een frame met een arm en een camera en had nog niet hetzelfde intelligentieniveau als de andere deelnemende robots van de RoboCup@Work. Toch werd het team uitgenodigd voor het WK: er was namelijk nog niet eerder een team dat wilde deelnemen met een zelfgebouwde robot.
In 2019 kwalificeerde RoboHub zich rechtmatig voor het WK in Sydney. Dit keer werd deelgenomen met een meer geavanceerde, maar nog altijd zelfgemaakte robot. Ook twee andere teams namen deel met een zelf gebouwde robot. RoboHub had een trend gezet: tijdens het digitale WK van 2020 (in verband met corona) namen nog meer zelfgemaakte robots deel. In 2021 was bijna elke deelnemende robot aan het WK in Bangkok gebouwd door het team zelf. Waar en wanneer de volgende editie plaatsvindt, is nog niet bekend.
Er zijn weinig bedrijven die dit soort robots maken. Bovendien is een geavanceerde robot duur. Daarom gebruikten de teams vaak robots met verouderde technologie. Door de robot zelf te bouwen, kunnen ze kosten besparen op een moderne robot. In 2022 heeft slechts één team samengewerkt met een startup die voor hen een robot maakte. Alle andere teams maakten gebruik van een zelfgebouwde robot.
RoboCup@Work is natuurlijk een wedstrijd maar er wordt veel kennis gedeeld en informatie uitgewisseld. Tijdens de wedstrijd nemen de teams regelmatig een kijkje bij elkaar en praten ze over de keuzes die ze gemaakt hebben bij het programmeren van hun robot. Bovendien is alle software 'open source'.
Dat de teams zelf een robot bouwen en geen robot kopen, betekent niet dat er geen samenwerking meer is met het bedrijfsleven. De RoboCup@Work is interessant voor techbedrijven. De robots moeten taken uitvoeren die in fabrieken steeds vaker worden geautomatiseerd. Tijdens de wedstrijd worden hiervoor slimme oplossingen bedacht – interessant dus voor het bedrijfsleven. De challenges worden vaak gebaseerd op vraag vanuit fabrieken. Op dit moment staat een groot deel van de wedstrijd in het teken van uitdagingen in de logistiek.
Ook RoboHub is in contact met bedrijven, bijvoorbeeld voor sponsoring. Zo is Vanderlande een grote sponsor. Het team van Fontys is overigens ook geen officieel studententeam meer: een aantal leden is aan het werk. Zij vonden deelname aan het team tijdens hun studie zo leuk, dat ze ook na hun afstuderen nog lid zijn gebleven en meewerken aan de bouw van de robot voor de RoboCup@Work.
Foto: Fontys RoboHub