Intelligente dolly mover van Agilox

Fri Nov 22 2024

11 22

Intelligente dolly mover van Agilox

18/10/2022

Door Ad Spijkers

De Oostenrijkse fabrikant introduceert een autonome mobiele robot voor het vervoer van kleine ladingen.


     

Agilox uit Neukirchen bei Lambach (tussen Linz en Salzburg) breidt het leveringsprogramma uit met de Agilox ODM. De autonome dolly mover is een intelligent transportsysteem dat wordt aangestuurd door zwermintelligentie. Met de nieuwe robot richt het bedrijf zich op een nieuw toepassingsgebied: het vervoer van kleine ladingdragers. De Agilox ODM komt naast de Agilox One en Agilox OCF.

De Agilox One is uitgerust met een schaarlift, de Agilox OCF heeft een vrije lift voor het hanteren van lasten. De Agilox ODM is gebouwd volgens het principe van een dolly mover. Hierdoor kan het voertuig lasten met een maximaal gewicht van 300 kg tot een maximale hefhoogte van 250 mm opnemen en naar hun bestemming transporteren. Het AMR-concept met Agilox X-Swarm-technologie opent daarmee nieuwe toepassingsgebieden en andere industriesegmenten waar kleine ladingdragers (zoals bakken) in gebruik zijn. De Agilox ODM is ontworpen om kleine bakken te transporteren die veel worden gebruikt in vooral de elektronica en farmaceutische industrieën.

Dolly Mover

Het compacte voertuig rijdt autonoom en navigeert vrij op de productievloer of in het magazijn, waardoor de interne materiaalstroom wordt gewaarborgd. Net als Agilox ONE en Agilox OCF maakt Agilox ODM gebruik van een omnidirectioneel aandrijfconcept. Hierdoor kan hij zowel dwars door de gangpaden van de stelling worden verplaatst als ter plaatse worden gedraaid, waardoor hij in de krapste ruimtes kan manoeuvreren. De lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) accu zorgt voor korte oplaadtijden en lange gebruikscycli.

Met de Agilox ODM kunnen klanten profiteren van alle voordelen van dezelfde X-Swarm-technologie als in Agilox One en Agilox OCF. De autonome robots van het bedrijf hebben geen centraal besturingssysteem nodig en kunnen zich tot op de millimeter nauwkeurig op de bestaande contouren oriënteren. Dit elimineert aanpassingen aan de bestaande infrastructuur.

Dankzij autonome routebepaling kunnen de voertuigen zonder hulp obstakels ontwijken. Als het door de grootte of de beschikbare ruimte niet mogelijk is om voorbij het gedetecteerde obstakel te komen, berekenen de AMR's een nieuwe route om hun bestemming te bereiken. De autonome zrgt voor een veilige workflow, ook bij gemengde bewerkingen.

Zwemintelligentie

De Agilox AMR's gebruiken allemaal dezelfde besturings- en wifi-infrastructuur. De kleinere voertuigen uit de Agilox One- en ODM-series kunnen bijvoorbeeld montagewerkplekken of Kanban-stellingen voeden, terwijl de Agilox OCF's de pallets transporteren.

Als de logistieke robots eenmaal in gebruik zijn genomen, organiseren ze zich volgens het (decentrale) principe van zwermintelligence. Ze wisselen meerdere keren per seconde informatie uit om de hele vloot in staat te stellen de meest efficiënte route te berekenen en mogelijke impasses te voorkomen. Ook de tijdrovende afstemming van voertuigen door de klant behoort dankzij deze technologie tot het verleden. Hierdoor kan de gebruiker het werkgebied van de voertuigen binnen enkele minuten uitbreiden.

Het betekent ook dat het eenvoudig is om een AMR te verplaatsen voor tijdelijk gebruik in andere delen van de bedrijfsruimten of vestigingen. Omdat de Agilox voertuigen via IO-boxen kunnen communiceren met andere machines of de gebouwinfrastructuur, zijn zelfs roldeuren of meerdere verdiepingen geen probleem voor de AMR's. Klanten krijgen hierdoor maximale flexibiliteit in de inrichting van hun productieprocessen.

Foto: Agilox