Kunnen robots klimmen als klimop?

Sat Nov 23 2024

11 23

Kunnen robots klimmen als klimop?

28/02/2019

Door Ad Spijkers

Waarom kunnen klimop, wilde wijn en bosdruiven klimmen? Hoe hoog is hun energieverbruik? En is het mogelijk om robots te bouwen die zich gedragen en bewegen zoals deze planten? Onderzoek zal het leren.


     

De wetenschappers van het GrowBot-project willen deze vragen beantwoorden. Hun onderzoek zal worden gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020-programma FET (Future and Emerging Technologies). Het hoofddoel van de onderzoeksgroepen die betrokken zijn bij GrowBot is de ontwikkeling van robots die als planten klimmen en zich aanpassen aan hun omgeving. In de toekomst zullen deze robots worden gebruikt in de stedelijke ontwikkeling, bijvoorbeeld om sensoren aan te brengen of archeologisch onderzoek te ondersteunen.

Dr. Barbara Mazzolai, Directeur Onderzoek aan het Micro-Biorobotisch Centrum van het Istituto Italiano di Tecnologie in Pontedera (I), coördineert het project. Plantoid, 's werelds eerste plantenrobot die is geïnspireerd door het groeigedrag van wortels en hun bewegingen, is in 2012 onder haar leiding ontstaan. GrowBot richt zich op het overbrengen van de vaardigheden van klimplanten die met hun klimmende stammen geschikte ondersteunende structuren kunnen vinden en zich hierin kunnen oriënteren en bewegen. Dankzij hun verschillende verankeringsstrategieën kunnen deze planten zich op verschillende oppervlakken verankeren.

Van klimop naar robot

Onderzoekers van de Plant Biomechanics Group van de Albert-Ludwigs-Universiteit in Freiburg analyseren de stamstructuur en de mechanica van klimplanten en hun verschillende bevestigingssystemen al lange tijd. Zij hebben hun resultaten al omgezet in bio-geïnspireerde toepassingen. Voor het nu beginnend onderzoek naar een nieuw bewegingsmodel voor 'zachte robots' werken ze samen met het Institute of Botany and Bioinformatics of Plant Architecture in Montpellier (F). Samen zullen de onderzoekers de functionele principes van planten analyseren en abstraheren om de ontwikkeling van nieuwe klimrobots te bevorderen.

GrowBot brengt onderzoekers op het gebied van robotica, botanica, wiskunde, informatica en materiaalkunde samen van de Albert-Ludwigs-Universiteit Freiburg, het Helmholtz-Zentrum Geesthacht Zentrum für Material- und Küstenforschung in Teltow (beide D), het Istituto Italiano di Tecnologia in Pontedera, de Scuola Superiore Sant'Anna in Pontedera, het Gran Sasso Science Institute in L'Aquila, Linari Engineering in L'Aquila (alle I), de Universiteit van Tel Aviv (IL), het Centre National De La Recherche Scientifique in Montepellier (F) en Arkyne Technologies in Barcelona (E).