Robots helpen bij behalen klimaatdoelstellingen VN

Thu Nov 07 2024

11 07

Robots helpen bij behalen klimaatdoelstellingen VN

15/06/2022

Door Liam van Koert

"Het gebruik van robots beantwoordt aan de oproep van de VN tot actie", zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics (IFR). "De IFR steunt de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling. Er zijn fantastische nieuwe manieren waarop robots hulpbronnen besparen en groene technologieën van de toekomst produceren."


     

"De transformatie op weg naar een duurzaam gebruik van hulpbronnen bewijst dat robotica en automatisering sleuteltechnologieën zijn", zegt Dr. Susanne Bieller, algemeen secretaris van de International Federation of Robotics. "Intelligente automatisering verlaagt de productiekosten: Dit helpt bijvoorbeeld de batterijtechnologie om een doorbraak te bereiken in e-mobiliteit of de productie van brandstofcellen voor waterstofenergie als alternatief voor fossiele energie. Tegelijkertijd vermindert zeer efficiënte productietechnologie de CO2-uitstoot."

Schone energie, industriële innovatie en duurzame landbouw zijn slechts drie voorbeelden die aantonen hoe het gebruik van robots bijdraagt tot het bereiken van deze VN-doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling:

Energie van de toekomst

Door af te stappen van fossiele brandstoffen worden zonnewarmte en elektriciteit de energieën van de toekomst: Zonnepanelen zullen naar verwachting tegen 2050 voorzien in ruwweg een derde van de totale elektriciteitsvraag in de wereld - aldus het Internationaal Energieagentschap. Warmte is goed voor de helft van het energieverbruik in de wereld. Om aan deze stijgende vraag naar zonnepanelen en -reflectoren te kunnen voldoen, moeten we in staat zijn om grotere hoeveelheden te produceren.

Industriële robots worden nu gebruikt als onderdeel van een geautomatiseerde productielijn in een fabriek in Zweden. Zonne-energiebedrijf Absolicon heeft iets ontwikkeld dat het als een spelbreker beschouwt voor de wijdverspreide toepassing van zonnewarmte als energiebron: Een parabolische reflector richt de zonnestraling op een ontvanger en zet deze om in stoom met een temperatuur van maximaal 160 graden voor gebruik in de industriële productie. Bijna alle industrieën hebben warmte nodig voor productieprocessen. Het emissiebesparend potentieel van de zonnecollector: elke vierkante meter van een thermische zonnecollector kan het equivalent aan energie van 100 liter olie produceren.

De automatisering in de fabriek van Absolicon in Härnösand met behulp van twee ABB-robots heeft de productie drastisch opgevoerd. Waar het bedrijf voorheen drie zonnecollectoren per dag produceerde met handmatige productiemethoden, heeft de nieuw geïnstalleerde robotproductielijn nu de capaciteit om elke zes minuten een afgewerkte collector te produceren.

Prepare-to-repair

Prepare-to-repair is een succesvolle strategie voor robotfabrikanten en hun klanten om kosten en middelen te besparen. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat een robot een gemiddelde levensduur heeft tot dertig jaar. Minder onderdelen gebruiken, wat zich vertaalt in een lager risico op toekomstige defecten, is de eerste stap van deze aanpak. Om klanten langdurige reparaties aan te bieden, is de opslag van onderdelen een uitdaging. Om het grote aantal reserveonderdelen in voorraad te houden, beheert de Japanse robotfabrikant Fanuc b.v. een centraal magazijn voor Europa. Het is gevestigd in Luxemburg en heeft de grootte van een voetbalveld met 600.000 reserveonderdelen op voorraad.

Aangezien elk uur machinestilstand de klant geld kost, is het vaak efficiënter om de reserveonderdelen naar de klant te vervoeren en de machine ter plaatse te herstellen - in plaats van nieuwe machines te produceren en te verzenden. Fabrikanten zoals ABB, Fanuc, KUKA of Yaskawa hebben allemaal speciale reparatiecentra waar duizenden industriële robots worden opgeknapt en geüpgraded voor een tweede leven.

Robots elimineren chemische bestrijdingsmiddelen

In de landbouw maken nieuwe veldrobots het gebruik van chemische middelen overbodig. Deze landbouwrobots rijden langzaam op en neer langs de rijen gewassen. Uitgerust met camera's en kunstmatige intelligentiesoftware zijn ze in staat onkruid te lokaliseren en selectief te verbranden met een laserschot. De nieuwe technologie maakt niet alleen het gebruik van herbiciden volledig overbodig. Biologische landbouwers hebben nu een alternatief voor een verwant proces dat "flaming" wordt genoemd en waarbij propaanbranders worden gebruikt om onkruid te doden. Flaming kon alleen worden toegepast voordat de gewassen werden geplant - anders zou het ook de gewassen hebben gedood.

Het Fraunhofer EZRT-onderzoekscentrum en partners hebben een landbouwrobot uitgerust met navigatietechnologie voor mechanische onkruidbestrijding in suikerbieten. De BlueBob 2.0 doet het werk ook autonoom, zodat de landbouwers hun tijd kunnen besteden aan taken met een hogere toegevoegde waarde dan manueel of chemisch wieden. Aangezien handmatig wieden voor mensen een zeer vervelende taak is, helpt de nieuwe technologie ook de arbeidsomstandigheden op de boerderij te verbeteren. Het overnemen van vieze, saaie en gevaarlijke taken is iets waar robots in uitblinken.