Met de nieuwe versie van de communicatie-interface worden belangrijke uitbreidingen voor logistieke robots geïmplementeerd.
Het Verband der Automobilindustrie (VDA) en het Fachverband Fördertechnik und Intralogistik van het Verband deutsche Maschinen- und Anlagenbau hebben een update van VDA 5050 gepubliceerd. Versie 2.1.0 integreert het interne materiaaltransport met verschillende mobiele robots en een besturingssysteem. Met behulp van het open interfaceprotocol kan de inbedrijfstelling en het gebruik van heterogene wagenparken in parallel bedrijf flexibel en naar behoefte worden gerealiseerd. De norm standaardiseert de communicatie tussen de hoofdbesturing en de voertuigen.
Een belangrijke verandering ten opzichte van versie 2.0.0 is de introductie van gangen voor mobiele robots waarin ze vrijelijk obstakels of iets dergelijks kunnen vermijden. Voertuigen met een hogere mate van autonomie kunnen zo beter gebruik maken van hun navigatiemogelijkheden. Bovendien zijn de cijfers in het document herzien voor een eenvoudiger en beter begrip en zijn diverse kleine onduidelijkheden geëlimineerd. Voor het eerst verschijnt VDA 5050 uitsluitend in het Engels. De versie is achterwaarts compatibel met 2.0.0.
De norm is publiekelijk beschikbaar in een GitHub repository of als PDF bij VDA. Gerelateerde software-elementen kunnen daar ook worden gedownload. In het discussieforum kunnen gebruikers hun feedback geven, die regelmatig door het VDA 5050 kernteam wordt beoordeeld, besproken en meegenomen in de verdere ontwikkeling.
De eerste versie van het interfaceprotocol werd gepubliceerd in 2019. Sindsdien hebben aanbieders en gebruikers van intralogistieke systemen, vooral uit de automobiel- en toeleveringsindustrie, intensief gewerkt aan de verdere ontwikkeling en optimalisatie van VDA 5050. De gezamenlijke werkgroep van VDA en VDMA, gespreekt regelmatig welke uitbreidingen en aanpassingen wenselijk zijn voor de interface. De werkgroep wordt geleid door Institut für Fördertechnik und Logistiksysteme (IFL) van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT).
De eigenschappen van mobiele robots met grotere autonomie nemen een steeds belangrijkere plaats in in het toekomstige ontwerp van VDA 5050. Met de nu gepubliceerde update naar versie 2.1.0 blijft de norm het een pionier op weg naar automatisering van de fabriekshallen. Ook is het een motor voor efficiëntere processen, hogere veiligheid en duurzame implementatie van autonome transportsystemen.
VDA 5050 is de afgelopen vijf jaar continu doorontwikkeld op basis van specifieke marktbehoeften en projectervaringen. Deze bottom-up benadering zal in de toekomst het credo blijven. De norm verandert zowel met de technische mogelijkheden van de voertuigen als met de interne transportprocessen van de gebruikers.
De BMW Group heeft sinds de oprichting van de projectgroep voor de ontwikkeling van VDA 5050 een actieve rol gespeeld. Dit komt onder meer tot uiting in het feit dat het bedrijf de werkgroep al enkele jaren voorzit. De resultaten vloeien direct voort in de verdere ontwikkeling van de logistiek van de groep.
Naast de bestaande integraties van verschillende soorten transportrobots van verschillende fabrikanten, die gebaseerd zijn op VDA 5050, worden er momenteel bij BMW nog meer automatisch geleide voertuigen (AGV's) geïntegreerd. Het gebruik van VDA 5050 is een verplichte vereiste. Door het gebruik van de norm kan de BMW Group nieuwe AGV-types veel sneller, met minder risico en economischer integreren. De huidige publicatie vertegenwoordigt een nieuwe mijlpaal op weg naar een volledig uitgebreide VDA 5050.
Ook de Schaeffler Groep kan dankzij VDA 5050 profiteren van de nieuwste innovaties op het gebied van intralogistiek, ongeacht de fabrikant. Als wereldwijde leverancier voor de automobiel- en industriële sector streeft de groep er naar om innovatieve normen te gebruiken en eraan deel te nemen. Dit betekent dat VDA 5050 ook volledige steun krijgt van het bedrijf.
Foto: PxHere