Studenten ontwierpen een systeem dat menselijke inname van schadelijke stoffen voorkomt.
Met behulp van robottechnologie van OnRobot bouwden studenten van Lancaster University in noordwest Engeland een automatiseringsoplossing die de blootstelling van werknemers aan polyamidepoeder elimineert. Blootstelling aan dit poeder, dat wordt gebruikt voor 3D-printen en additieve productie , is schadelijk. Werknemers kunnen het tijdens het werk inademen, inslikken of per ongeluk in hun ogen wrijven.
De oplossing van studenten vermindert de blootstelling van werknemers en elimineert de bijbehorende gezondheidsrisico's. Als een intelligent systeem - een robot - dit werk doet, resulteert dit in een gezondere, veiligere en schonere werkplek.
Een team van vijf engineering-studenten aan Lancaster University ging de uitdaging aan om een intelligent systeem te creëren dat de door additieven vervaardigde onderdelen kan extraheren uit de cake van polyamidepoeder. Het resultaat heeft bewezen een robuust systeem te zijn dat cakes van verschillende afmetingen en een grote verscheidenheid aan onderdelen van verschillende vormen en maten kan opnemen. Hierdoor lopen werknemers niet langer het risico het poeder in te nemen of in de ogen te krijgen.
De -studenten hebben een solide basis bereikt voor verder werk rond geautomatiseerde nabewerking van additief vervaardigde onderdelen. Het team verwacht dat dit het eerste is van meer succesvolle projecten waarbij cobots worden gebruikt om de efficiëntie, reproduceerbaarheid en veiligheid van productieprocessen te verbeteren.
De universiteit heeft system integrator Olympus Technologies in Huddersfield (bij Leeds) benaderd om te helpen bij het selecteren van robots, add-ons en vision-producten voor zijn Engineering Labs. De studenten hadden een eerste project in gedachten, maar wilden dat het productassortiment een zo breed mogelijk scala aan toekomstige toepassingen zou bieden. Ondanks de pandemie, waardoor Olympus Technologies het lab niet kon bezoeken, bleef het bedrijf op afstand ondersteuning bieden. De meeste apparatuur was eenvoudig te installeren en in gebruik te nemen, en Olympus hielp snel geholpen bij vragen.
Als werkgever van afgestudeerde ingenieurs was Olympus Technologies verheugd dat robotica wordt opgenomen in mechatronische en werktuigbouwkundige opleidingen en dat studenten worden uitgedaagd om problemen uit de echte wereld op te lossen met innovatieve robotapparatuur. Door Universal Robots en een breed scala aan apparatuur van OnRobot aan te schaffen, kan de universiteit voor meer groepen studenten en onderzoekers een breed scala aan automatiseringsproblemen laten aanpakken.
Volgens OnRobot is het project aan Lancaster University is een mooi voorbeeld van wat mogelijk is door menselijke creativiteit te combineren met de flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid van technologie. Automatisering is de weg vooruit, zowel om te zorgen voor een goede werkomgeving als voor een sterke concurrentiepositie.
Foto: OnRobot