Na ongeveer drie jaar onderzoek en ontwikkeling hebben de Hamburgse lidar-specialist Ibeo Automotive Systems, de Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU) en Airbus Operations in Hamburg het AirPortMover-project voltooid. Dit gebeurde met een live presentatie op Gate InnoAirport Rostock-Laage. De focus van het project was het onbemande vervoer van mensen, zoals vliegtuigbemanningen, op de taxibaan of het platform.
Ibeo levert als specialist voor lidar-sensoren, de bijbehorende software en systemen een belangrijke bijdrage aan het vormgeven van de toekomst van mobiliteit. Voor het bedrijf zijn oplossingen voor zowel individueel wegverkeer als voor logistiek, spoor of gesloten omgevingen zoals luchthavens relevant.
Als wetenschappelijk centrum in Sleeswijk-Holstein heeft de universiteit in Kiel zich onder meer toegelegd op vraagstukken met betrekking tot de duurzame en innovatieve ontwikkeling van mobiliteit. Belangrijke aspecten bij de introductie van autonoom vervoer zijn het veilig functioneren en de hoge mate van betrouwbaarheid. Een werkgroep aan de universiteit behandelt dit projectthema met name tegen de achtergrond van goedkeuringsprocedures.
Airbus begeleidde het project met kennis over processen op een luchthavenplatform, vereisten voor communicatie tussen de luchthaventoren en autonome voertuigen en de daarvoor benodigde infrastructuur.
Het innovatieplatform GATE InnoAirport bood een testomgeving onder reële voorwaarden voor het project op Rostock-Laage Airport. Met een succesvolle projectoplevering op het luchthaventerrein toonden de projectpartners oplossingen voor volledig autonome voertuigen onder de speciale uitdagingen en veiligheidsomstandigheden van een luchthavenplatform.
Sinds de start van het project in 2018 heeft de technologie zich in een hoog tempo ontwikkeld. Op sensorgebied hebben de onderzoekspartners vanaf het begin vertrouwd op een combinatie van Ibeo halfgeleider lidar-sensoren en camera's. Halfgeleidersensoren zijn veel compacter en vergen minder onderhoud dan conventionele lidar-sensoren en hebben geen bewegende delen. Tegelijkertijd bieden ze een grotere verticale dekking van het gebied, wat betekent dat ze ook betrouwbaar objecten detecteren die hoger zijn gepositioneerd dan zijzelf, zoals staarteenheden van vliegtuigen.
Met de ibeoNEXT-sensoren hebben de onderzoekers 360° dekking geïmplementeerd om zowel statische als dynamische obstakels rond het voertuig te detecteren. Dit is vooral belangrijk bij het naderen van een vliegtuig.
Er zijn echter nog uitdagingen met betrekking tot de grote hoeveelheid gegevens die in real-time moeten worden verwerkt en vervolgens moeten worden doorgegeven aan de respectievelijke voertuigfuncties. Met de snelle ontwikkeling van rekenkracht en mogelijke verschuivingen van rekenkracht naar de cloud verwacht Ibeo deze technische hindernissen in de nabije toekomst te kunnen overwinnen.
Een live presentatie ter plaatse liet zien hoe goed het systeem werkt. Een met de sensoren en systemen uitgeruste Mercedes V-klasse busje manoeuvreerde verschillende proefpersonen volledig autonoom over de baan naar verschillende vliegtuigmodellen. Het onderzoeksteam heeft daarme bewezen dat de technologie van vandaag in staat is om de complexe uitdagingen van objectlokalisering in kleine ruimtes veilig en betrouwbaar aan te gaan. Dit werkt bijvoorbeeld op het platform, waar shuttlevoertuigen naar vliegtuigen worden gebracht. De projectpartners zijn er zeker van dat ze in de nabije toekomst nog meer belangrijke inzichten zullen krijgen.
Als bron van ideeën voor wereldwijde vliegreizen en als aanjager van innovatie voor luchthavenactiviteiten, ligt de focus op de comfortabele en duurzame reis van de passagier met bagage. Dit gaat van aankomst op de luchthaven en de tijd die daar wordt doorgebracht tot het in- en uitstappen inclusief transfers, en op het efficiënte vervoer van vracht. Automatisering maakt dat mogelijk – op veel gebieden.
In het geval van de AirPortMover is daar een belangrijke veiligheidscomponent aan toegevoegd. Hier ontkoppelt automatisering mobiliteit op een veiligheidsrelevant gebied van menselijke zwakheden, zoals kortdurende onoplettendheid.
Foto: Ibeo Automotive Systems