Met robot minder aversie tegen naalden

Thu Jan 23 2025

01 23

Met robot minder aversie tegen naalden

24/10/2022

Door Ad Spijkers

Japanse onderzoekers ontdekten dat het gebruik van een draagbare zachte robot de patiëntervaring kan verbeteren.


     

Tijdens de campagne om vaccinatie tegen COVID-19 aan te moedigen, erkenden volksgezondheidsfunctionarissen dat sommige mensen gewoon bang zijn voor naalden, wat heeft bijgedragen tot lagere vaccinatiepercentages. Hoewel de problemen van angst en pijn van patiënten tijdens medische procedures goed zijn bestudeerd, blijft er behoefte aan het testen en implementeren van oplossingen om patiënten te helpen.

Zachte robot

Onderzoekers aan de University of Tsubuka (70 km noordoostelijk van Tokyo) ontwikkelden een draagbare zachte robot die de ervaring van patiënten kan verbeteren terwijl ze mogelijk onaangename medische procedures ondergaan, zoals injecties. Bij een matige warmteprikkel ervoeren de deelnemers aan de studie die de robot droegen minder pijn dan bij de tests waarin ze de robot niet droegen. De resultaten suggereren dat het gebruik van draagbare zachte robots angst kan verminderen en de perceptie van pijn tijdens medische behandelingen, waaronder vaccinaties, kan verlichten.

De zachte, met bont bedekte robot – door de wetenschappers Reliebo genoemd – was ontworpen om aan de hand van de deelnemer te worden bevestigd. Het bevat kleine airbags die kunnen worden opgeblazen als reactie op handbewegingen. De onderzoekers testten de effectiviteit onder verschillende omstandigheden op basis van het klemmen van de hand van de deelnemer, terwijl ze de pijnlijke thermische stimulus toepasten op de andere arm die niet werd gebruikt om de robot vast te houden.

De onderzoekers maten ook de niveaus van oxytocine en cortisol (die biomarkers zijn voor stress) van speekselmonsters van de patiënten. Bovendien werden subjectieve pijnbeoordelingen geregistreerd met behulp van een beoordelingsschaal. Ook werd een enquête gehouden om de angst voor injecties en de psychologische toestand van de patiënten voor en na de experimenten te evalueren.

Persoonlijk contact

De onderzoekers ontdekten dat het vasthouden van de robot de ervaring voor patiënten hielp verlichten, ongeacht de gebruikte experimentele omstandigheden. Ze speculeerden dat de gevoelens van welzijn die door menselijke aanraking kunnen worden gecreëerd, mogelijk ook door de robot zijn geactiveerd. Aanraking tussen personen kan pijn en angst verminderen en de onderzoekers geloven dat dit effect zelfs kan worden bereikt met niet-levende zachte robots. Dit kan handig zijn wanneer daadwerkelijk menselijk contact niet haalbaar is, zoals tijdens pandemieën.

Toekomstige versies van de robot kunnen een gecontroleerde blik of zelfs augmented reality gebruiken om een band met de patiënt op te bouwen of hem af te leiden van pijnperceptie in verschillende situaties.

Foto: University of Tsukuba