Robotbroek helpt mensen bij het lopen

Wed Jan 22 2025

01 22

Robotbroek helpt mensen bij het lopen

14/11/2024

Door Ad Spijkers

Duitse onderzoekers hebben een hulpmiddel ontwikkeld waarmee mensen gemakkelijker kunnen lopen en minder energie verbruiken.


     

Vooral kwetsbare mensen en ouderen moeten langer mobiel en gezond blijven. Ze kunnen er langzaam mee lopen, maar ook joggen. Onderzoekers aan de Technische Universität München (TUM) hebben een systeem ontwikkeld voor mensen die meer willen bewegen. Het is hetzelfde concept als de elektrische fiets, alleen om te hardlopen. De onderzoekers noemen hun ontwerp een robotbroek. Zelf zou ik eerder een deelbaar zacht exoskelet noemen.

Energiebesparing

Volgens de analyses van de onderzoekers bespaart een jongere die, ondersteund door de robotbroek, een 500 m lang pad een berg op loopt, gemiddeld bijna 18% van de energie die hij normaal nodig zou hebben gehad. Zelfs een oudere persoon die 400 m over vlak terrein aflegt, vermindert de energie die hij nodig heeft met meer dan 10% als hij technologie gebruikt. Dit komt overeen met een lichaamsgewicht van ongeveer 10 kg tot 6 kg minder. De onderzoekers noemen het ontwerp dat dit mogelijk maakt WalkON.

Wanneer de gebruiker van staan naar lopen gaat, trekken twee dunne draden die van het dijbeen naar de heupgordel lopen, tegelijkertijd omhoog. Ze ontlasten daarmee de spieren in het bovendeel een deel van het werk. Een meetapparaat dat aan de dijbeenband is bevestigd, bepaalt de hoekpositie en snelheid van de benen. Precies op het moment dat je in de zwaaifase komt, stuurt het apparaat een signaal naar de motoren.

Vooral voor ouderen

Het maakt niet uit of een oudere persoon de robotbroek draagt of een sportieve jongere. Het systeem detecteert hoe snel of langzaam de persoon beweegt, past zich aan het gewicht van de benen aan en biedt passende individuele ondersteuning. De 'Smart Robotic Shorts' vereisen geen voorinstellingen en zijn binnen enkele minuten aan te trekken en klaar voor gebruik. Ze werken virtueel via 'plug & play'.

Degenen die het systeem gebruiken, voelen zich veilig, zo bleek uit een enquête onder de deelnemers aan de studie. Op een schaal van nul (geen controle mogelijk) tot zeven (goede controle mogelijk) ligt het gemiddelde boven de zes. Vooral voor ouderen is het belangrijk dat zij zich veilig voelen. Het systeem is volgens de onderzoekers vooral nuttig voor mensen die kwetsbaar zijn maar nog geen rollator nodig hebben.

De onderzoekers zien niet alleen oudere mensen als doelgroep voor ontwikkeling, maar ook mensen die verzwakt zijn door een ziekte, zoals een zwak hart of een zwakke long. ziekten lijden. 'Hardlopen helpt hen hun stofwisseling te verbeteren, wat op zijn beurt een positieve invloed kan hebben op hun ziekte. Omdat gebruikers langer onderweg kunnen zijn, zijn ze over het algemeen mobieler en onafhankelijker. Dit kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Visie

In tegenstelling tot systemen die in outdoor-winkels al als exoskeletten worden aangeboden, gaat het niet om een hard frame, maar om zachte kleding. WalkOn lijkt meer op kleding en is niet groter dan een kleine rugzak. De onderzoekers zijn er van overtuigd dat er in de toekomst een modulair systeem ontstaat dat de gebruiker zelf in elkaar kan zetten. In hun optiek kunnen mensenover een paar jaar een korte broek kopen, er een motor aan bevestigen en er twee kabels in steken. Het systeem is dan klaar om mee de bergen in te trekken.

Hmm. Klinkt interessant. Maar ik zie mensen met serieuze rugklachten (bijvoorbeeld een scoliose) nog niet de 'hoogste berg van Nederland' (de Drachenfels bij Königswinter) op lopen.

Foto: Uwe Anspach