VR helpt bij bouw vliegtuigtanks

Wed Jan 22 2025

01 22

VR helpt bij bouw vliegtuigtanks

18/06/2018

Door Ad Spijkers

Wetenschappers van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) ontwikkelen op basis van Augmented Reality een assistentiesysteem dat technici ondersteunt bij het bouwen en onderhouden van tanks van vliegtuigen.


     

De software moet de flexibiliteit van de medewerkers verhogen, het arbeidsproces versnellen en optimaliseren. Veel verkeersvliegtuigen zijn oorspronkelijk niet uitgerust voor lange vluchten: hun brandstoftank is te klein. Opdat ze toch lange afstanden kunnen afleggen, zijn extra tanks nodig die regelmatig moeten worden onderhouden. Daartoe moeten de technici tot nu toe door een kleine opening in de tanks kruipen. Bij de montage van onderdelen hebben ze echter vaak beide handen nodig. Maar zeker nieuwe medewerkers hebben tegelijkertijd ook een bouwbeschrijving nodig.

Augmened Reality bril

Een AR-bril – momenteel wordt de HoloLens van Microsoft gebruikt – toont de uit te voeren werkzaamheden in het zichtveld van de technicus, zodat hij of zij de handen vrij heeft om onderdelen te monteren of te repareren.

De bril is voorzien van camera's. Met behulp hiervan scant de gebruiker vooraf speciale merktekens op de tank, die bijvoorbeeld de exacte locatie en de grootte van de tank weergeven. Op de 'echte' tank wordt dan een transparant 3D computermodel van de binnenzijde van de tank geprojecteerd. Aldus kunnen technici ook van buitenaf ín de gesloten tank kijken, de constructie tot in detail begrijpen en zich stap voor stap laten uitleggen hoe bijvoorbeeld een buis moet worden gemonteerd.

KIT bouw vliegtuigtanks 1024

Bovendien toont de bril aan de hand van de toegevoegde markeringen op de bodem waar de benodigde onderdelen te vinden zijn. Dit herkent de bril eveneens aan de hand van vooraf ingeleerde merktekens. Door de feitelijke werkzaamheden aan de tank te koppelen aan de lokalisering van objecten, konden de onderzoekers een totaalconcept realiseren.

Ook voor smartphone en tablet

Alle voor dit concept vereist berekeningen vinden direct in de bril plaats. Extra informatie over de toestand van de tank,, het vorderen van het werk of het voorraadbestand van de onderdelen krijgt de bril via een externe databank, zodat de gebruiker steeds de actuele toestand kent. Zij kunnen de AR-bril bedienen via gebaar- en spraakbesturing.

De onderzoekers van het Institut für Anthropomatik und Robotik aan het KIT ontwikkelen het systeem niet alleen voor AT-brillen. Veel mensen gebruiken een smartphone of tablet bij het dagelijkse werk. Daarom moet de software in de toekomst ook met in de handel gangbare smartphones functioneren. De komende jaren zal vermoedelijk ook de hardware voor AR-toepassingen nog verder worden verbeterd. De AR-brillen zouden kleiner en goedkoper kunnen worden en daardoor nog universeler inzetbaar.

Het KIT werkt in dit project samen met PFW Aerospace, waar de onderzoekers hun software onder reële condities kunnen testen en verbeteren. Begin 2019 zou het systeem geschikt voor gebruik moeten zijn.
(Foto's: Markus Breig, KIT)