Robots werken niet alleen op het droge en in de lucht. Onder water voeren ze uiteenlopende taken uit die te diep, zwaar of gevaarlijk zijn voor de mens.
De Seaeye Falcon is volgens fabrikant Saab SeaEye in Fareham (tussen Portsmouth en Southampton) 's werelds meest succesvolle onderwaterrobot in zijn klasse. Het vaartuig werkt aan een breed scala aan zowel complexe als zware taken, terwijl het een scala aan gereedschappen, sensoren en skid-configuraties aankan. Het vaartuig heeft inmiddels in verschillende markten een staat van dienst opgebouwd, met een betrouwbaarheidsrecord van meer dan een miljoen uur onder water.
Het succes van de draagbare Falcon is te danken aan de combinatie van een intelligente besturingsarchitectuur. Vijf krachtige stuwraketten maken nauwkeurige manoeuvreerbaarheid in turbulente wateren tussen complexe constructies mogelijk. De robot is uitgerust met een breed scala aan camera's, sensoren en gereedschappen, die meestal te vinden zijn op veel grotere robotvoertuigen.
Onlangs heeft de onderneming een aantal vaartuigen geleverd voor uiteenlopende taken in verschillende regio's en sectoren.
Ook in Japan gaat veel geld om in de offshore windindustrie. De groei in de bouw van offshore windenergie is het gevolg van het streven van de Japanse regering naar koolstofneutraliteit tegen 2050.
De in Tokyo gevestigde systeemaanbieder Marimex heeft onlangs een Falcon onderwaterrobot toegevoegd als een operationele hulp voor het werken in complexe omgevingen. Volgens de Japanse onderneming is de Falcon een compacte en krachtige robot die geschikt is voor ondiep water en sterke stromingen.
De compact afmetingen van de onderwaterrobot zijn een voordeel voor offshore-energiebedrijven, aangezien de bouw van windturbines wordt uitgevoerd met behulp van vloten kleine dienstvaartuigen die nodig zijn in ondiepe wateren. Volgens Marimex kan de Falcon door zijn brede operationele capaciteit niet alleen kan worden gebruikt voor voorbereidende onderzoeken. Hij is ook geschikt voor bewaking en onderhoud na de bouw en veel andere toepassingen.
Ook duikbedrijf Deep Sea Technology in Napels heeft gekozen voor een robot van Saab Seaeye. Het Falcon DR robotvaartuig kan tot een diepte van 1000 m gaan. Het gaat zowel archeologisch onderzoek als de offshore-energie sector ondersteunen in zowel ondiepe als diepe wateren. Deze robot is voorzien van een Tritech Super SeaPrince sonar en een op een skid gemonteerde manipulator met vijf functies en een touwsnijder. Hij zal zowel in een enkele configuratie werken als voor ondersteuning door duikers. Het Italiaanse duikbedrijf wil het vaartuig in de toekomst verder uitbreiden met nieuwe systeemopties.
De Seaeye Falcon wordt in mariene archeologische missies onder meer gebruikt voor het filmen, opnemen, onderzoeken en waar nodig voorzichtig herstellen van artefacten. Tijdens duikoperaties kan de Falcon duiklocaties bekijken, duikers in de gaten houden en tijd besparen door gereedschap en materialen heen en weer te vervoeren.
Foto: Saab SeaEye