Franka helpt bij robotica-onderzoek

Wed Jan 22 2025

01 22

Franka helpt bij robotica-onderzoek

29/03/2024

Door Ad Spijkers

Franka Robotics introduceert een aantal tools om robotica-onderzoek te versnellen.


     

Het bedrijf in München, sinds vorig jaar onderdeel van Agile Robotics, heeft een aantal tools aangekondigd waarmee het voor onderzoekers gemakkelijker wordt om het onderzoek naar en de toepassing van robotica te verbeteren en versnellen. De release van de Franka Matlab Toolbox-interface verbindt de theorie en praktijk van robotica-onderzoek met elkaar. Ook Franka AI Companion is een platform ter ondersteuning van onderzoekers op het gebied van robotica.

Matlab Toolbox

Met een verscheidenheid aan functies, waaronder Matlab-scripts, Simulink-blokken en geavanceerde demo's biedt de Franka Matlab Toolbox (foto) een scala aan onderzoeksmogelijkheden. Onderzoekers hebben hiermee toegang tot alle benodigde besturingsopties en datasignalen van de Franka Research 3 robot. Dit maakt snelle, intuïtieve en robuuste algoritme-evaluaties mogelijk.

Onderzoekers kunnen de toolbox gebruiken om robots van het merk te verbinden met Matlab en Simulink, de modelgebaseerde ontwerpprogrammering en grafische blokdiagramomgeving van The MathWorks (met vestiging in Eindhoven). Deze integratie vereenvoudigt het ontwikkelingsproces en stelt onderzoekers in staat hun ideeën in de praktijk te brengen.

Onderzoekers kunnen een directe verbinding met de robot tot stand te brengen en de real-time lus op 1 kHz te sluiten via de Franka Control Interface (FCI). Ze kunnen besturingsalgoritmen voor verschillende modaliteiten ontwikkelen, gegevens visualiseren en het debugging- en prototypingproces optimaliseren. De real-time verbinding verbetert de efficiëntie en effectiviteit van robotica-onderzoek, waardoor onderzoekers sneller vooruitgang kunnen boeken.

De nieuwe toolbox maakt real-time datavisualisering mogelijk, waardoor onderzoekers gegevens zoals kracht, positie of hoek kunnen bekijken en vastleggen. Door gebruik te maken van Matlab- en Simulink-functies kunnen ze in real-time inzichten verkrijgen in de prestaties van hun algoritmen. Daarnaast biedt de Franka Matlab Toolbox onderzoekers een verscheidenheid aan voorbeelden die het ontwikkelingsproces versnellen waardoor onderzoekers zich beter op specifieke zaken kunnen concentreren.

AI Companion

Franka AI Companion is een platform ter ondersteuning van onderzoekers op het gebied van robotica. Met zijn intuïtieve bediening en hardware- en software-integratie is het een nieuwe standaard voor efficiëntie en innovatie in robotica-onderzoek.

Franka AI Companion is compatibel met een groot aantal verschillende sensorsystemen en softwarecomponenten, zoals de NVidia Isaac Manipulator. Het platform is gebaseerd op de NVidia Jetson Orin en biedt integratie van GPU-rekenkracht met real-time robotbesturing. Het platform maakt verder gebruik van nauwkeurige NVidia AI Foundation Models, bijvoorbeeld voor detectie en tracking van 6D-poses. De functies van de AI Companion worden onder meer gecombineerd met de nieuwste generatie Sick Visionary cameramodules en NVidia AI-tools.

Geïntegreerde oplossing

Franka AI Companion biedt een geïntegreerde oplossing voor onderzoektoepassingen die worden gecombineerd met de NVidia Isaac Manipulator. Dit raamwerk omvat basismodellen en modulaire functies die zijn afgestemd op de NVidia Jetson Orin, en helpen uiteindelijk de innovatie te stimuleren. Het plaftform biedt onder meer:

  • integratie van NVidia GPU-versnelde applicaties met realtime besturing: Geavanceerde applicaties profiteren van de verbinding tussen NVidia AI Foundation Models en realtime robotbesturing op één platform;
  • intuïtieve installatie. Ontwikkelaars kunnen applicaties creëen, beheren en er tussen schakelen met behulp van een geïsoleerde ontwikkelomgeving die integratie met Docker-containers mogelijk maakt;
  • toepassingen delen. Onderzoeksresultaten zijn over binnen hetzelfde laboratorium of met andere instellingen over te dragen om samenwerkingen te bevorderen en de onderzoekvoortgang te versnellen;
  • groeiend ecosysteem. Het platform biedt 'out of the box' compatibiliteit met een groeiend aantal veelgebruikte hardware-apparaten en softwarecomponenten, waardoor een hoog aanpassingsvermogen in de onderzoeksomgeving mogelijk wordt.

Franka AI Companion sluit aan bij een groeiend ecosysteem van het bedrijf en vormt een aanvulling op onder meer Franka Matlab Toolbox en Franka ROS 2. Door deze synergieën kunnen gebruikers profiteren van de data-acquisitie en real-time controle van Franka-robots. AI Companion biedt gebruiksscenario's, zoals het snel schakelen tussen incompatibele applicaties, snelle evaluatie van ML-modellen, objectherkenning met realtime visuele feedback en het aanbieden van experimentele software in onderzoekspublicaties. Dankzij deze vaardigheden kunnen wetenschappers zich beter concentreren op hun onderzoek en zo het robotica-onderzoek op de lange termijn vooruit helpen.

Franka Robotics wordt in Nederland op de markt gebracht door WiredWorkers in Doetinchem.

Foto: Franka Robotics