Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven is de titelverdediger in de Middle Size League. En dat wil het team blijven.
Direct aansluitend op het Europees kampioenschap voetbal voor mensen volgt het wereldkampioenschap voetbal voor robots. De TU Eindhoven is gastheer voor de RoboCup 2024, die van 17-21 juli in de lichtstad wordt gehouden. Bij de competitie gaat het om volledig zelfstandig opererende robots die voetbalwedstrijden spelen, huishoudelijke taken uitvoeren of moeilijk begaanbare plekken vinden als reddingswerk.
Naar verwachting zullen duizenden mensen RoboCup 2024 in Eindhoven bezoeken, de grootste wedstrijd ter wereld op het gebied van robotica en AI. De beste teams van over de hele wereld strijden om de wereldtitel in verschillende robotcompetities.
RoboCup dient vooral om de ontwikkeling van technologie te stimuleren in onder meer de mechatronica, informatica, elektronica en AI, met competitie als drive. Na afloop van elk toernooi wordt de kennis en vooruitgang dan ook met alle deelnemers gedeeld.
Tech United, het robotteam van de TU Eindhoven, doet met zijn voetbalrobots mee in de zogeheten Middle Size League (MSL), het meest spectaculaire robotvoetbal. Daarnaast neemt het team met zorgrobot Hero deel aan de @Home League. Met name de voetbalrobots trekken veel bekijks. Ze spelen wedstrijden van vijf tegen vijf, met een echte voetbal, in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 x 12 meter. Ze zijn van tevoren geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt, voetballen ze compleet zelfstandig en zijn de mensen slechts toeschouwer.
Tech United zet dit jaar twee nieuwe elementen in. De eerste verbetering betreft de wielen. Er rijdt dit jaar een speler mee met drie stuurbare wielen. Hiermee kan de robot sneller optrekken en remmen. Voorlopig fungeert deze robot nog als invaller, om te zien of de robot een heel toernooi aankan. De tweede verbetering zit in de software. Het team heeft oude code van het eerste uur opnieuw geschreven en aangepast op de rest van de code. Deze code verbetert de bewegingen van de robots en daarmee in principe bijna alle voetbalacties.
Om de paar jaar stelt de RoboCup-organisatie nieuwe regels op voor de verschillende leagues. De stip aan de horizon is winnen van een menselijk voetbalteam in 2050. En belangrijke stap om dat te bereiken is de overstap van wielen naar benen. Robots met wielen zullen nog lange tijd verliezen van mensen met twee benen. Om te winnen zal de organisatie spelen met meerbenige robots moeten toestaan in de MSL. Dat zou voor de ontwikkelaars een enorme nieuwe uitdaging betekenen.
Met zorgrobot Hero doet Tech United ook mee aan de @Home-league. Bij deze competitie ligt de focus op de ontwikkeling van robots die service en assistentie kunnen verlenen in thuis- of zorgsituaties. Hiermee hoopt men in de toekomst bijvoorbeeld ouderen langer thuis te kunnen laten wonen. Ook hier is het team tijdens de wedstrijden zelf vooral toeschouwer.
In deze (en andere) leagues staan praktische uitdagingen centraal, bijvoorbeeld het oppakken van een kopje thee. De zorgrobot moet weten hoe groot het kopje is, hoe vol het zit, maar ook van welk materiaal zo’n kopje is gemaakt. Hier wordt vooruitgang geboekt, maar de stap naar de praktijk is nog groot. Dat geldt niet voor reddingrobots. Deze worden al ingezet bij reddingswerk waar mensen lastig bij kunnen, of waar het te gevaarlijk is.Niettemin is hier nog steeds een menselijke operator nodig om de robot op afstand aan te sturen.
In 2009 startte aan de universiteit het onderzoek naar autonome robotica. Dit jaar is de roboticagroep een officiële sectie geworden binnen de faculteit Mechanical Engineering. Met ruim vijftig onderzoekers, pakken zij allerlei roboticaonderzoek op. Omdat daarbij veel vakgebieden samen komen (ontwerp, software, mechanica, elektronica, mens-robot interactie), is het een groep die ook veel samenwerkt met alle andere faculteiten op de TU/e. Daarnaast leidt de groep nieuwe robotica ingenieurs op. Vanaf komend jaar wordt ook een master-track Robotics binnen Mechanical Engineering gegeven.
RoboCup 2024 vindt plaats van 17 tot en met 21 juli in Eindhoven. Voor meer informatie en tickets kunt u terecht op de site van de organisatie. Een uitgebreide voorbeschouwing vanuit de TU en TechUnited vindt u hier.
Foto: TechUnited