Festo sluit kringloop batterijen e-Mobility

Thu Nov 07 2024

11 07

Festo sluit kringloop batterijen e-Mobility

31/05/2023

Door Ad Spijkers

De specialist in aandrijf- en automatiseringsoplossingen draagt bij aan methoden voor recycling van batterijen.


     

Naar schatting zal tegen 2025 ongeveer 600.000 ton gebruikte batterijen van elektrische auto's moeten worden gerecycled. Dit roept de vraag naar duurzaamheid op, omdat de batterijen apparaten dienen voor energieopslag en zijn gemaakt zijn van waardevolle grondstoffen.

Festo, met Nederlandse vestiging in Delft, biedt niet alleen modulaire automatiseringsconcepten voor de productie van cellen, de assemblage van batterijmodules en -packs en voor platformintegratie, maar ook voor demontage en recycling of het scheiden van de materialen.

Hergebruik

Na zo'n 1.500 laad- en ontlaadcycli zijn de batterijen in elektrische auto's nauwelijks meer rendabel. Dit komt in de praktijk overeen met zo'n 160.000 kilometer in acht tot tien jaar. In vergelijking met nieuwe systemen is de laadcapaciteit van de accu's en daarmee de actieradius aanzienlijk verminderd.

Een resterende capaciteit van ongeveer 80% geeft de batterijen echter voldoende kans op een tweede leven, bijvoorbeeld als onderdeel van een batterijpark. Met de toenemende automatisering van demontage wordt het recyclingproces flexibeler en dynamischer, waardoor ook materiaal voor recycling sneller beschikbaar is. Festo promoot deze ontwikkeling met het oog op zijn visie op een duurzame circulaire economie.

Recycling

Voordat gebruikte voertuigaccu's worden gerecycled, kunnen ze worden hergebruikt, bijvoorbeeld in zogenaamde batterijparken of stationaire opslagsystemen. Aan het einde van de levensduur van een batterij is er echter sprake van demontage. De eerste stap van professionele recycling is het mechanisch demonteren van de pakketten tot modules, batterijcellen en andere componenten - voorheen een handmatige, moeilijke en tijdrovende taak. Festo biedt al modulaire automatiseringsconcepten die dit proces versnellen en vereenvoudigen.

In de volgende stap moeten materialen zoals metaal, kunststoffen en andere worden gescheiden. De focus ligt echter niet uitsluitend op de automatiseringsoplossing. Met name voor hydrometallurgische recyclingprocessen biedt de specialist in industriële automatisering de juiste producten. Voor gasvormige, vaste of vloeibare stoffen worden bijvoorbeeld verschillende proceskleppen gebruikt.

Demontagesystemen

Voor demontage van modules en packs worden al speciale fabrieksfaciliteiten gepland. Festo heeft al het eerste mechanische, modulaire demontagesysteem voor batterijmodules en -packs ontwikkeld en gepresenteerd. Zowel handling- en grijpsystemen als beproefde componenten uit Festo's pneumatische en elektrische automatiseringsportfolio worden gebruikt.

Maar het bedrijf heeft ook oog voor de toekomst van elektromobiliteit. Het is betrokken bij onderzoek naar productieconcepten voor nieuwe typen vastestofbatterijen. Experts voorspellen dat deze nog krachtigere geheugens de komende jaren de huidige lithium-ionbatterijen zullen vervangen.

Productielocaties

Grote gebieden, goede vervoersverbindingen, lage ontwikkelingskosten en een zekere en duurzame energievoorziening zijn belangrijke voorwaarden voor de bouw van fabrieken. Meestal zijn die factoren ver van de grootstedelijke gebieden te vinden. Een belangrijk aspect is het hebben van voldoende gespecialiseerd personeel. De omschakeling naar elektromobiliteit creëert niet alleen nieuwe fabrieken, maar ook nieuwe taken, werkterreinen en taakomschrijvingen. Hiervoor moeten medewerkers worden opgeleid en opgeleid.

Festo Didactic biedt hiervoor gerichte bijscholingsprogramma's aan. Hier verkrijgen medewerkers de kennis die nodig is voor een sterk geautomatiseerde productie. Het aanbod omvat onder andere praktische hands-on trainingen in de fabrieken, het opzetten van interne leerfabrieken en digitale leerinhoud die altijd en overal toegankelijk is op de Festo Learning Experience (Festo LX). Dit alles ook op het gebied van duurzaamheid.

Foto: Festo