Betaalbaar autonoom voertuig van Igus

Wed Oct 16 2024

10 16

Betaalbaar autonoom voertuig van Igus

14/10/2024

Door Ad Spijkers

De mobiele robot is eenvoudig te installeren en snel af te schrijven en maakt een betaalbare instap in de automatisering van logistieke processen mogelijk.


     

Met de nieuwe ReBeL Move laat Igus (met Nederlandse vestiging in Amersfoort) zien dat de automatisering van intralogistieke processen niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. De mobiele robot beweegt zich autonoom door fabriekshallen en transporteert producten van A naar B. De mobiele robot kan (uiteraard) worden gecombineerd met de ReBeL Cobot van hoogwaardig kunststof. Met zelfs de meest basale IT-kennis is hij binnen een uur in gebruik te nemen. Het autonome voertuig kost net onder € 30.000, inclusief de ReBeL Cobot minder dan € 35.000.

Betaalbare AGV

Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) vereenvoudigen het werk in industriële bedrijven. Operators hoeven bijvoorbeeld niet langer te voet gereedschappen en materialen uit het magazijn te halen, maar kunnen worden ondersteund door autonome voertuigen. Steeds meer kleine en middelgrote bedrijven met een laag automatiseringsniveau realiseren zich dat dergelijke automatisering de productiviteit verhoogt en de kosten verlaagt in tijden van kostendruk en personeelstekorten. Toch zijn er vaak bedenkingen door gebrek aan ervaring is; de angst voor een slechte investering overheerst.

Om deze bedrijven een barrièrevrije en risicoarme instap te geven in de automatisering van intralogistieke processen, heeft het bedrijf in Keulen een betaalbare en intuïtieve AGV ontwikkeld met een geïntegreerde cobot voor het grijpen van objecten: de ReBeL Move. De investering betaalt zichzelf terug in minder dan 12 maanden

Prestaties

Het voertuig kan kleine ladingdragers van 60 cm x 40 cm en 30 cm x 40 cm en een massa tot 35 kg vervoeren. Hij reist met snelheden tot 1,5 m/s (5,4 km/u), heeft een batterijduur van ruim acht uur en een oplaadtijd van minder dan twee uur. Optioneel aan boord is de ReBeL, de cobot die Igus vrijwel geheel uit robuust en betaalbaar hoogwaardig kunststof vervaardigt. Met een eenheidsprijs van nog geen € 5000 voor de volledig uitgeruste versie is de knikarmrobot vijf keer goedkoper dan vergelijkbare metalen modellen. De cobot heeft een massa van 8,2 kg, een draagvermogen van 2 kg en een bereik van 664 mm.

De nieuwe AGV is niet alleen goedkoper dan vergelijkbare oplossingen, maar ook eenvoudig in gebruik te nemen. Dat gaat net zo snel als bij een robotmaaier. In minder gedigitaliseerde bedrijven werkt het voertuig als een zelfstandig systeem waarvoor alleen een WiFi-verbinding nodig is. Voor de configuratie verplaatst de operator het voertuig met behulp van een handcontroller langs de toekomstige werkgebieden.

Snelle implementatie

De ReBeL Move heeft een 360° camera en maakt gebruik van zogenaamde SLAM-technologie (Simultaneous localization and mapping ) om tijdens de tour automatisch een digitale kaart te maken.

Na deze eerste karteringsrit kan de operator de tablet gebruiken om individuele stations voor werken, wachten en opladen te definiëren. Hetzelfde geldt voor no-go-gebieden zoals gebieden rond trappen en liften of zones. Hierin moet de robot met een lagere snelheid rijden om werknemers niet te storen. In de fysieke werkelijkheid herkent de mobiele robot vervolgens de doellocaties met behulp van een camera en reflectoren op de afzonderlijke stations, zonder dat de operator moeizaam richtlijnen of sporen op de vloer hoeft te installeren.

Ook kan de tablet gebruikt worden om eenvoudig te bepalen welke klussen de ReBeL Move moet uitvoeren in de intralogistiek. Hij moet bijvoorbeeld met de ReBeL Cobot producten uit een container op station A halen en naar station B transporteren.

Software

De oplossing omvat ook software die intelligent wagenparkbeheer mogelijk maakt, zodat meerdere AGV's efficiënt kunnen samenwerken. Het inbedrijfstellingsproces is zo eenvoudig dat gebruikers binnen 15 min eenvoudige opdrachten kunnen programmeren. Ook de integratie in gevestigde IT-landschappen, die bijvoorbeeld gesynchroniseerde interactie tussen robots en automatische rolluiken mogelijk maakt, is dankzij interfaces als IoT, VDA 5050, REST, SAP en ERP geen probleem.

Omdat de inbedrijfstelling zo snel werkt, kan Igus voor geïnteresseerde klanten op elk moment kleine automatiseringsoplossingen op locatie simuleren en zo hun angst voor contact met de technologie wegnemen. Behalve het koopmodel biedt het bedrijf ook een huurmodel aan.

Foto: Igus