AI helpt bij beheer windparken

Sat Nov 23 2024

11 23

AI helpt bij beheer windparken

31/08/2020

Door Ad Spijkers

Windenergie speelt een grote rol in de energietransitie, maar er is nog ruimte voor verbetering in het gebruik van windenergie. Dit is het doel van het project Smartwind.


     

Het Duitse deelproject gaat over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om de werking van windparken te optimaliseren. Bij het project 'Smartwind – Hochentwickelte Tools zur Optimierung von Betriebs- und Wartungsaktivitäten in Windparks' is onder meer de Ruhr Universität Bochum (RUB) betrokken.

Kunstmatige intelligentie

Bij onze oosterburen worden zowel op land als op zee nieuwe en grotere windparken gebouwd. Hierbij is er niet alleen volop aandacht voor de energieopbrengst maar ook voor de kosten tijdens bedrijf en onderhoud. Om windparken efficiënter en betrouwbaarder te laten werken, zal het projectteam een door kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) ondersteund multi-criteria beslissingsondersteunend systeem ontwikkelen. Dit bundelt alle relevante parameters en meetgegevens binnen het windpark en verwerkt deze om de actuele bedrijfs- en onderhoudsstatus van de afzonderlijke systemen te reconstrueren.

Deze informatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om vast te stellen of bepaalde onderdelen binnenkort uitvallen en moeten worden vervangen voordat een windturbine uitvalt. Om dit te doen, leert de kunstmatige intelligentie tekenen zoals bepaalde trillingen of het opwarmen van componenten te herkennen als symptomen van schade. Op deze manier kan ook het vervangen van componenten worden samengevat, zodat niet iemand voor elke onvoorziene storing de tijdrovende reis naar het windpark hoeft te maken.

Onderling hinderen voorkomen

Bovendien kan het operationele beheer van de afzonderlijke systemen worden gecoördineerd. Als er bijvoorbeeld wind uit bepaalde richtingen komt, zit het ene systeem het systeem erachter niet in de weg. Beide systemen moeten zo op de wind komen staan dat de windenergie optimaal kan worden benut. Ook moeten elektrische interacties met behulp van AI worden geminimaliseerd om de betrouwbaarheid van de inkoppeling in het elektriciteitsnet te verbeteren.

In Smartwind kunnen de deelnemende partijen de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie-algoritmen benutten om het beheer van windparken te optimaliseren. Het bijzondere aan dit project is de nauwe band tussen onderzoek en directe toepassing. Zo kunnen wetenschappers de resultaten van de theorie testen in hun laboratorium en vervolgens in het veld op een testwindpark van partner Zorlu Enerji.

Het projectconsortium, geleid door Enforma, bestaat uit de communicatietechnologiebedrijven Isotrol, Enforma en Netas, de exploitant van windparken Zorlu Enerji en de Ruhr Universität Bochum en Tecnalia als partners voor onderzoek en ontwikkeling.

Foto: PxHere