Agrirobots voor de hennepteelt

Wed Jan 22 2025

01 22

Agrirobots voor de hennepteelt

01/02/2024

Door Ad Spijkers

Hyler (B) en AgXeed (NL) gaan samen een zelfrijdende machine voor de hennepoogst ontwikkelen.


     

Door de klimaatverandering wordt de teelt van hennep almaar interessanter. Het gewas groeit snel, heeft weinig water nodig, behoeft geen sproeimiddelen en verbetert de bodemstructuur. Bovendien heeft het een veel hogere CO2 opnamecapaciteit dan een bos. Om de hennepteelt alle kans te geven, willen Hyler en AgXeed samen een zelfrijdende hennepoogstmachine ontwikkelen.

Precisie belangrijk

Door de interessante eigenschappen van hennep neemt de vraag naar hennepproducten – zoals olie, veevoeder, textiel en bouwmaterialen – toe. Maar er zijn ook uitdagingen verbonden aan de hennepteelt. Het oogsten van het gewas vergt een specifieke techniek en het aantal getrainde bestuurders van hennepoogstmachines is niet rijk gezaaid.

De gerooide hennep moet perfect in twee delen worden gemaaid en mooi parallel achter de machine worden neergelegd. Die parallellisatie gebeurt het best zo automatisch mogelijk. Daarbij moet rekening worden gehouden met de lengte van de hennep en de noodzakelijke plaats voor de machines die de vervolgacties uitvoeren zoals de verzameling ervan in balen.

Autonome oogstmachine

Om die uitdagingen aan te pakken, willen Hyler en AgXeed samen een zelfrijdende hennepoogstmachine ontwikkelen. Hyler in Meulebeke (tussen Gent en Kortrijk) is een Vlaams bedrijf dat innovatieve oogst- en verwerkingsmachines ontwikkelt en produceert voor de teelt van hennep, vlas en andere vezelgewassen. AgXeed (sinds kort gevestigd in Grubbenvorst bij Venlo) is specialist in geautomatiseerde landbouwmachines en ontwikkelt autonome landbouwrobots (foto).

In het project zal Hyler zich focussen op de ontwikkeling van het aandrijfsysteem voor de machine. Vervolgens integreert AgXeed zijn GPS-technologie in de machine om deze nauwkeurig te laten navigeren, velden in kaart te brengen en efficiënter te laten werken.

De data die tijdens het oogsten wordt verzameld, worden gebruikt om oogstprestaties te analyseren, bodemgezondheid te beoordelen en oogstvoorspellingen te doen. Na de integratie zullen de partijen uitgebreide veldtesten doen om de machine en software evalueren en optimaliseren.”

Duurzaam

De zelfrijdende hennepoogstmachine wordt zo geprogrammeerd dat hij met grote precisie en nauwkeurigheid door het veld navigeert. Hij moet de hennep optimaal rooien en perfect parallel neerleggen op het veld voor de verdere verwerking. Dat resulteert in een minimaal risico op schade aan het gewas en minder brandstofverbruik. Dit proces zal daarmee bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot.

Behalve het verduurzamen van de landbouw, stimuleert het project ook de digitalisering van de landbouw. De machine zal gebruikmaken van geavanceerde sensoren, GPS-technologie en algoritmen om semi-autonoom hennep te oogsten. Dat vermindert de afhankelijkheid van menselijke arbeid – en dus ook de arbeidskosten - en verbetert de algehele efficiëntie van het oogstproces, wat een hogere productiviteit oplevert.

Het programma wordt in het kader van CrossRoads Vlaanderen-Nederland gesubsidieerd door Interreg Vlaanderen-Nederland. CrossRoads stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen MKB-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Het project ondersteunt bedrijven bij het vinden van een partner over de grens en subsidieert product- of procesinnovaties met een focus op duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 en gezondheid.

Foto: AgXeed