Chemie zet vaart achter duurzamere binnenvaart

Wed Jan 22 2025

01 22

Chemie zet vaart achter duurzamere binnenvaart

13/10/2023

Door Yves De Groote

Ook het goederenvervoer via binnenvaart staat voor duurzame transities op Europees, nationaal én regionaal niveau, zoals emissiereductie, doelstellingen op het vlak van klimaat en luchtkwaliteit, duurzame mobiliteit en de modal shift naar duurzaam transport.


     

Om de positie van de binnenvaart als toekomstbestendige transportmodus te borgen, werd de Vlaamse Green Deal Binnenvaart in het leven geroepen. essenscia vlaanderen (chemie en life sciences) is een van 85 partners die hier de schouders onder zetten.

Green Deal Binnenvaart

Deze Green Deal is een publiek-private samenwerking tussen partijen die elk op hun eigen manier betrokken zijn bij vervoer via het water, gaande van individuele binnenvaartondernemers en rederijen over verladers, terminals, kennisinstellingen en overheidsactoren, tot financiële instellingen en bedrijven.

Zo zal ook essenscia vlaanderen samen met sectorbedrijven meewerken aan initiatieven die onder andere moeten leiden naar een transparant systeem om emissies te berekenen, een multi-fuel situatie, een gemeenschappelijk kader rond het gebruik van duurzame alternatieve brandstoffen, en de uitwerking van een beleidsbrede routekaart die op lange termijn de richting aangeeft en die geënt is op de Europese ambities.

Belangrijke industrie tak 

Met zo’n 65.000 werknemers, bijna een kwart van de omzet, een derde van de export en meer dan een derde van de toegevoegde waarde is de chemie en life sciences een van de belangrijkste industrietakken van Vlaanderen. De sector is bovendien goed voor meer dan de helft van alle industriële uitgaven in onderzoek en ontwikkeling (R&D) en de helft van alle buitenlandse investeringen.

Bedrijven uit de chemie, kunststoffen en life sciences (farma en biotech) zijn in alle Vlaamse provincies aanwezig. In de Antwerpse haven bevindt zich de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa en een van de grootste in de wereld. Acht van de tien grootste chemiebedrijven ter wereld hebben er een productievestiging. Andere chemiebedrijven situeren zich voornamelijk in de Gentse kanaalzone en langs het Albertkanaal.