‘Bouw je Woutje’ tijdens speelweek Woubrugge

Sat Nov 23 2024

11 23

‘Bouw je Woutje’ tijdens speelweek Woubrugge

19/08/2022

Door Liam van Koert

Hoe geef je robotica een gezicht? Vraag het de kinderen van de Woutje Brugge-speelweek. Zij bouwden een robotgezicht met 3D-geprinte ogen en wenkbrauwen die geprogrammeerd konden worden om verschillende emoties te tonen. De robot was bovendien een kompas. Woutje rolde zijn ogen alleen als hij naar het noorden keek.


     

 

Elke laatste week van de vakantie is er de Woutje Brugge-speelweek. Kinderen van alle leeftijden kunnen zich inschrijven voor tal van activiteiten die bij hun leeftijd passen. Populair zijn het bouwen van hutten met pallets, het nachtelijke bosspel, uilenballen uitpluizen, vissen en natuurlijk knutselen. Traditioneel is laatstgenoemde activiteit vooral voor de kleintjes van de basisschool. Afhankelijk van het thema knippen, plakken en kleuren zij naar hartenlust de bouwsels die het knutselteam heeft voorbereid. Dit jaar was het thema ‘Hallo Wereld’. Kinderen konden aan de slag met papieren wereldbollen, reiskoffers en vliegtuigjes. Het thema bood echter ook een uitgelezen kans om de bovenbouw van de Woubrugge basisschool met een vleugje techniek bij het knutselen te betrekken. Want waar hebben we die term ‘Hello World’ eerder gehoord?


Kompas als bruggetje

Gevraagd wat de grootste magneet op aarde is, gingen enkele vingers aarzelend omhoog. Er zat zelfs een goed antwoord bij. Inderdaad, de aarde zelf. Een fijn gegeven omdat zonder het leven hier een stuk lastiger zou zijn. Ook handig omdat we het magnetisch veld van de aarde kunnen gebruiken om een kompas te maken en nieuwe werelden te ontdekken. Het magnetisch kompas bleek ook een mooi bruggetje om wat uit te leggen over elektriciteit, elektromotoren, schakelaars en computers. Allemaal ingrediënten die nodig zijn om een heuse Woutje-robot een gezicht te geven.

  


Sociale samenwerking

Eigenlijk luistert de robot naar de naam BEP. BEP staat voor Build, Emote, Play en is het geesteskind van Niels de Jong en Joel van Wijngaarden. De in Rotterdam gevestigde startup richt zich op het kinderen bijbrengen van zowel technische als sociale vaardigheden op basisscholen. Ze ontwikkelden een low-cost-robot op basis van een microbit, vijf servomotoren, diverse 3D-geprinte onderdelen en behuizing in de vorm van een gezicht. Ook werden diverse lessen ontwikkeld waarmee kinderen middels het MakeCode-platform van Microsoft de bewegingen van BEP’s ogen en wenkbrauwen zelf kunnen programmeren. Dat programmeren gaat door het aan elkaar plakken van programmablokjes. Voor het ‘Bouw je Woutje’-project – georganiseerd en begeleid door Robot Magazine – werd tevens een digitaal kompas ingebouwd. De Woutjes keken alleen goedkeurend als alle neuzen dezelfde kant op stonden. Die neus moest er dan wel zelf zijn opgeplakt. Want ook het Woutje geven van een eigen gezicht hoorde bij de opdracht. Gelukkig wisten de tien- tot twaalfjarigen uitvinders in spé – voornamelijk meiden – ook daar wel raad mee. Techniek is leuk en belangrijk. Maar creatief knippen en plakken ook.