Het Teknologisk Institut in Odense wordt het Deense EU-speerpunt voor het leveren van test- en proeffaciliteiten aan robotica- en technologiebedrijven.
Kunstmatige intelligentie (AI) wordt beschouwd als een groot potentieel in de industrie. Kunstmatige intelligentie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor robots in productiebedrijven en optimalisatie van productieapparatuur. Dit gebeurt met behulp van gegevens en algoritmen waarmee bedrijven betere producten, diensten en diensten voor hun klanten kunnen creëren. Dan kan onder andere door productieoptimalisatie en energie- en materiaalbesparing.
Het doel van het initiatief is om – in nauwe samenwerking met de Europese robot- en maakindustrie – nieuwe intelligente robotoplossingen volwassen te maken. Zo kunnen technologiebedrijven dichter bij de markt helpen, zodat de Europese maakindustrie een wereldleider wordt in het gebruik van AI en robots.
Concreet moeten de Deense partners technologieontwikkelaars en -aanbieders helpen bij het testen van de nieuwste kunstmatige intelligentie en robottechnologie voor productie. Het moet ertoe bijdragen dat de EU een leidende positie krijgt als het om technologie gaat.
De machinekamer van het initiatief – dat de naam AI-Matters heeft gekregen – telt 25 grote onderzoeks-, technologie- en innovatieorganisaties, verspreid over acht Europese landen. Samen moeten ze zorgen voor een brede uitrol en gebruik van digitale technologieën in heel Europa - vooral op het gebied van geavanceerde productie. Het zijn dus de sterkste partijen in het veld in de EU die kunstmatige intelligentie moeten helpen bevorderen.
Er is behoefte aan nieuwe en innovatieve robotoplossingen met kunstmatige intelligentie, die het instituut samen met robot- en technologiebedrijven gaat ontwikkelen en testen. Met de geavanceerde apparatuur van het Teknologisk Institut krijgen robot- en technologiebedrijven de kans om mogelijkheden en nieuwe technologieën te testen voor het concrete gebruik van AI in productieapparatuur.
AI-Matters is het nieuwe initiatief van de Europese Commissie, dat tot doel heeft de acceptatie van kunstmatige intelligentie en robotica in de Europese maakindustrie te versterken. Hiermee komt een bedrag van 60 miljoen euro vrij, dat de komende vijf jaar in het initiatief zal worden geïnvesteerd. Er wordt ongeveer 6,7 miljoen euro geïnvesteerd in de Deense faciliteiten.
In het kader van AI-Matters (AI in Manufacturing TesTing and experimentation facilities for EuRopean SMEs) zal van 2023-2027 een aantal test- en experimenteercentra worden opgezet. Het doel is om de veerkracht en flexibiliteit van de Europese productiesector te vergroten door de implementatie van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica. Vanuit Nederland zijn Brainport Industries, TNO en TU Eindhoven namens de locatie BIC (Brainport Industrie Campus) bij het initiatief betrokken.
AI-Matters is een van de vier grootste investeringen van de EU op het gebied van AI, die gericht zijn op de ontwikkeling en implementatie van verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie, de zogenaamde Test and Experimentation Facility (TEF). Naast AI-Matters gaan de andere drie TEF's over slimme steden, gezondheid en landbouw en voedsel.
Foto: Teknologisk Institut