Volvo Construction Equipment test een op afstand bestuurbare High-lift wiellader via een 5G-netwerk in een complexe bosbouwtoepassing.
Remote Timber is een samenwerkingsproject van Volvo CE, telecomoperator Telia, hout- en papierfabrikant SCA, Mid University Sweden, bosbouwonderzoeksinstituut Skogforsk en Biometria. Doel is veiliger en productievere houtprocessen te ontwikkelen en het potentieel ervan te verkennen als aanjager van automatisering.
Tests op de houtterminal van SCA in Torsboda (bij Sundsvall) hebben aangetoond dat het mogelijk is om een Volvo L180 High-lift wiellader op afstand (honderden kilometers verderop!) te bedienen. Door gebruik te maken van een gesloten 5G-netwerk is lage latentie een groot voordeel gebleken. Hierdoor kunnen operators het verzamelen, laden en organiseren van gezaagde boomstammen op afstand uitvoeren.
Van op afstand bediende bosbouwmachines wordt verwacht dat ze een hogere productiviteit opleveren doordat één operator kan werken op meerdere – en soms geïsoleerde – locaties over de hele wereld. Ze moeten zowel veiliger worden door mensen uit potentieel gevaarlijke omgevingen te verwijderen. Ook kunnen ze duurzamer worden door efficiëntere logistieke stromen, aangezien het laden en lossen van hout ook 's nachts kan gebeuren.
Soms kan het door hun afgelegen locaties moeilijk zijn om mensen in houtterminals aan te nemen. Door bediening op afstand kunnen mensen vanaf elke locatie werken, ongeacht de afstand. Dit leidt tot een wenselijker werkomgeving en een efficiëntere en duurzamere logistiek. Volvo CE verwacht dat bediening op afstand meer mogelijkheden biedt voor operators dan momenteel beschikbaar is.
Doel van het onderzoeksproject is ook om te onderzoeken wat er vanuit een operatorperspectief nodig is om bediening op afstand tot een gebruiksvriendelijke en efficiënte ervaring te maken. Omdat elke lading hout gevarieerd kan zijn - van een onhandelbare stapel zware stammen tot slechts een paar korte stukken hout - is het van vitaal belang dat het hefproces nauwkeurig kan worden uitgevoerd.
Hiertoe is een aantal camera's en sensoren op strategische punten rond de machine aangesloten. Deze sturen real time gegevens via het Telia 5G-netwerk naar het controlestation. De test zal zowel onderzoeken hoe de technologie kan worden ontwikkeld als essentiële feedback van de operators verzamelen over de optimale plaatsing van de camera's voor nauwkeurige bediening.
De samenwerking is een voorbeeld hoe afstandsbediening met de nieuwste technologie kan bijdragen aan efficiëntere en duurzamere bouwoplossingen in de bosbouw. Een veilige en robuuste digitale infrastructuur is daarbij cruciaal. 5G maakt door de snelle reactietijden en hoge capaciteit een directe feedback tussen operator en machine mogelijk, wat een voorwaarde is om machines veilig op afstand te kunnen bedienen.
Volvo CE heeft de afgelopen jaren het potentieel voor tele-operatie onderzocht in verschillende segmenten. Door processen op afstand te besturen, zoals het hijsen van hout – die momenteel te complex zijn om volledig te automatiseren – wordt bediening op afstand een belangrijke factor voor automatisering, waardoor een geleidelijke integratie van geautomatiseerde processen mogelijk wordt.
Foto: Volvo CE