Robot-assistent kan helpen na beroerte

Thu Jan 23 2025

01 23

Robot-assistent kan helpen na beroerte

17/09/2021

Door Ad Spijkers

Door een exoskelet ondersteunde revalidatie versnelt het herstel van loopfunctie van patiënten na een beroerte.


     

Een beroerte is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de Westerse wereld en wereldwijd een belangrijke oorzaak van ernstige, langdurige invaliditeit. Wie het overleeft, kan lijden aan neurologische gebreken en stoornissen die verschillende handicaps kunnen veroorzaken, zoals verminderde mobiliteit en basisactiviteiten van het dagelijks leven.

Een cruciale stap in de revalidatie na een beroerte is het herstel van aan het lopen gerelateerde motorische functies. De uitval van loopfuncties uit zich in asymmetrische staptijden en staplengte, vertraagde loopsnelheid, verminderde gewrichts- en houdingscontrole, spierzwakte, abnormale spiertonus en abnormale spieractiveringspatronen. De huidige therapievormen kunnen zowel voor de patiënt als voor de therapeut belastend zijn. Er kunnen twee tot drie therapeuten nodig zijn om de aangetaste ledematen te begeleiden.

Exoskelet als hulpmiddel

Onderzoekers aan het University of Texas Health Science Center in Houston ontdekten dat het Ekso 1.1 exoskelet van Ekso Bionics in Richmond (Californië) het potentieel hebben om verstoorde looppatronen op een zwak of verlamd been te corrigeren en de motorische coördinatie te verbeteren. Zijn hulp had een significante directe invloed op het synergiepatroon van de onderste ledematen van de spieren van de patiënten. Het is dus mogelijk om een aangedreven exoskelet te gebruiken om een verminderd looppatroon te verbeteren.

Het exoskelet kan patiënten na een beroerte helpen hun normale loopvermogen in een langdurig revalidatieprogramma terug te krijgen. In vergelijking met conventionele therapie maakt het gebruik van een robot een langere trainingstijd, nauwkeuriger gecontroleerde krachtafgifte bij repetitieve oefeningen en kineticabewaking tijdens de revalidatie mogelijk.

Onderzoek

Het onderzoeksteam verzamelden gegevens van elf gezonde proefpersonen en tien personen met chronische hemiplegie of hemiparese na een beroerte. In de eerste fase van het onderzoek liep elke proefpersoon 3-5 minuten continu op een loopband met een zelfgekozen, comfortabele snelheid die werd bepaald tijdens een oefenwandeling voorafgaand aan het verzamelen van de gegevens. Tijdens de wandeling droegen de proefpersonen zwaartekracht compenserende harnassen die waren verbonden met een boven het hoofd hangend frame om de veiligheid te garanderen en een mogelijk verlies van evenwicht te voorkomen.

De tweede fase bestond uit tien tot vijftien sessies van door een exoskelet ondersteunde looptraining van drie tot vier weken. In elke sessie liepen patiënten tot vijftig minuten over de grond met een Ekso 1.1 exoskelet onder begeleiding van een fysiotherapeut. De proefpersonen werden aangemoedigd om zoveel mogelijk continu te lopen, maar korte pauzes waren toegestaan.

De studie gaf inzicht hoe een exoskelet de neuromusculaire coördinatie van patiënten met een beroerte tijdens het lopen beïnvloedt. Patiënten die na een beroerte lijden aan ernstige asymmetrische gangcoördinatie, ernstige voetval en verminderd bewegingsbereik van de gewrichten kunnen baat hebben bij het exoskelet.

Foto: Fangshi Zhu, UTHealth