Linde Material Handling breidt zijn portfolio uit met twee kernproducten van Idealworks: een AMR en een cloudplatform.
De intelligente onderrijmodule van de C-Matic HP autonome mobiele robot (AMR) navigeert vrij in de ruimte. Hij vermijdt actief obstakels, communiceert via het internet en kan op de meest uiteenlopende plaatsen in het magazijn worden ingezet. De eerste proefprojecten met het voertuig worden momenteel opgestart. In Nederland zal het systeem worden geleverd door Motrac met hoofdvestiging in Almere.
Met de C-Matic HP biedt Linde Material Handling zijn klanten een AMR die op verschillende manieren rijopdrachten kan ontvangen. Het voertuig kan zowel tijdelijke als permanente obstakels vakkundig ontwijken, waardoor het geschikt is voor gemengd gebruik met handmatig bediende industriële trucks.
De autonome robot is interessant voor klanten die hun intralogistiek consequent willen automatiseren en vertrouwen op moderne, intelligente automatiseringsoplossingen, bijvoorbeeld in de industrie of de drankensector.
De voertuigfabrikant werkt hiertoe nauw samen met partner Idealworks in München, een portfolioaanbieder op het gebied van automatisering. Dit bedrijf heeft de transportrobot met de naam iw.hub ontwikkeld en is ook verantwoordelijk voor de productie ervan.
Het maximale laadvermogen van de Linde C-Matic HP (HP voor High Performance) is een ton, de maximumsnelheid 2,2 m/s (7,8 km/u). Met een hoogte van slechts 222 mm zijn de voertuigen vlak en maken ze het gemakkelijker om onder pallets of transportrekken met wielen door te rijden en ze op te pakken.
De navigatie is gebaseerd op SLAM-technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een vooraf afgelezen kaart van het magazijn en de camera en scanner die op het voertuig zijn geïnstalleerd. Extra markers, magneten of QR-codes zijn niet nodig. Een ander onderdeel van de oplossing, naast het voertuig en de trolleys, is het laadstation.
Andere voertuigen, voorwerpen en mensen vormen een uitdaging bij gemengd automatisch/handbedrijf. Plotseling opduikende hindernissen kunnen leiden tot onderbrekingen in de materiaalstroom, die zich opstapelen en merkbare vertragingen veroorzaken in de daaropvolgende processen. De nieuwe AMR detecteert de obstakels via de veiligheidsscanner en berekent op basis van het gedetecteerde object op korte termijn een alternatieve route. Dit bespaart tijd en zorgt voor voorspelbare werkstromen.
Een andere verbetering van de werkstromen wordt bereikt door de flexibele ladingopname. Hierdoor kan de transportrobot ladingen oppikken die niet precies haaks op de rijbaan staan, maar enigszins zijn verschoven. In dat geval lijnt de Linde C-Matic HP zich uit voordat hij onder de goederendrager doorrijdt.
De op de cloud gebaseerde besturingssoftware AnyFleet zorgt voor een snelle en economische implementatie van de apparaten. Hier kunnen de voertuigen worden opgesteld en de zones en gedragsregels worden bepaald met behulp van dialogen en een grafische editor. Er is geen complexe programmering nodig, wat zowel de eerste instelling als latere wijzigingen aanzienlijk vereenvoudigt. Het cloudplatform ondersteunt de VDA 5050-interfacenorm, waardoor de C-Matic HP gemakkelijk kan worden gecombineerd met andere voertuigen.
Foto: Linde Material Handling