Robot automatiseert bereiding gerechten

Wed Jan 22 2025

01 22

Robot automatiseert bereiding gerechten

11/10/2023

Door Ad Spijkers

De Franse start-up Cook-e bouwt een robotkeuken die restauranthouders ontlast.


     

De robotkeuken van dit bedrijf uit Parijs bereidt verse, gezonde gerechten zonder menselijke hulp. De robot is bedoeld om restauranthouders te ontlasten van de druk als gevolg van een tekort aan personeel. Om de robot ook in restaurants met weinig ruimte te laten werken, gebruiken de ontwikkelaars compacte, hygiënische tandrieassen van Igus.

Robotkeuken

Werken in de keuken van een restaurant is voor veel jongeren niet aantrekkelijk. Restauranthouders maken zich zorgen over de toekomst: zal de keuken op een gegeven moment moeten sluiten? Cook-e heeft een manier gevonden om de lasten voor restaurants te verlichten: een robotkeuken die bewerkelijke taken overneemt.

Bedienend personeel of de gasten zelf plaatsen de bestelling met een tablet, invoerterminal of app. Vervolgens start de keuken met de automatische bereiding van een gerecht op maat. Allereerst verzamelt de robot ingrediënten volgens recepten die in de software zijn opgeslagen. Doseercontainers bewegen hiertoe langs een schap met opslagmodules. Afhankelijk van het gekozen menu worden rijst, kipfilet, maïs en andere gehakte ingrediënten met een nauwkeurigheid van 0,5 g opgehaald. Nadat alle ingrediënten zijn opgehaald, wordt de inhoud in een van de drie roterende kookmodules gegoten, die elk op een wokpan lijken. Ze kunnen draaien, kantelen, mixen, bakken en roeren.

Slechts 210 s nadat de bestelling is geplaatst, is het gerecht klaar om te serveren. Volgens Cook-e kunnen per uur 250 gerechten worden bereid. Het bedrijf gelooft dat dit soort gastronomie een mooie toekomst heeft. Het automatiseren van eenvoudige taken verlaagt de kosten, waardoor restauranteigenaren meer kunnen investeren in ingrediënten en service voor een betere restaurantervaring.

Ruimtebesparing

Cook-e heeft de robotkeuken ruimtebesparend ontworpen. De huurprijzen zijn hoog en keukens zijn doorgaans klein, vooral in de grote steden. Alle componenten zijn daarom compact, van ingrediëntenopslagmodules tot positioneermechanismen voor doseercontainers. Aanvankelijk overwogen de ingenieurs een lineaire geleider met kogelgelagerde loopwagens te gebruiken. Dat zou echter te veel ruimte in beslag nemen.

De ontwerpers vonden een alternatief in de elektrische tandriemassen van Igus. Deze assen uit de Drylin ZLW-serie zijn een goede oplossing voor lichte afstel- en positioneringstaken in beperkte ruimte waar elke millimeter telt. De doorrijhoogte is slechts 31 mm. Deze oplossing maakt een compact ontwerp mogelijk, zodat het volume van de robotkeukens kan worden verminderd. Deze heeft slechts 2,7 m2 vloeroppervlak nodig.

Hygiëne

De onderdelen van de robotkeuken moeten echter niet alleen compact zijn, maar ook voldoen aan de eisen van HACCP. De gekozen materialen voor de robotkeuken, voornamelijk roestvast staal en PETG, zijn geschikt voor contact met voedsel. Igus maakt de spanten en loopwagens uit corrosiebestendig roestvast staal. De loopwagens bewegen zich op lineaire glijlagers van hoogwaardig kunststof. Het belangrijkste is dat de glijlagers geen smering nodig hebben en dus volledig onderhoudsvrij zijn.

De assen zijn eenvoudig te reinigen en snel weer klaar voor gebruik. Dit is belangrijk omdat de keuken zichzelf na elke bereide maaltijd automatisch reinigt, waarbij de doseercontainers en de pan naar beneden kantelen. Een hogedrukwaterstraal met reinigingsmiddelen voert de eigenlijke reiniging uit.

En als u alleen frites wilt bakken, biedt de frituurrobot van Devoteq uitkomst.

Foto: Igus