Onderzoekers van HTWK Leipzig hebben een actieve knie-orthese (uitwendig gedragen hulpmiddel ) ontwikkeld, die door kunstmatige intelligentie het traplopen moet vergemakkelijken.
Wie wil er niet tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen? Maar slechts weinig woningen kennen geen hindernissen. Met name het nemen van trappen wordt met toenemende leeftijd steeds zwaarder. Als flexibel alternatief voor trapliften ontwikkelen technici van de Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (HTWK) daarom een soort zevenmijlslaars voor het traplopen. Het bijzondere is dat elk mens dankzij kunstmatige intelligentie individueel wordt ondersteund.
De technologische vooruitgang gaat snel en vaak zonder inspraak van de samenleving. Juist dat willen de technici anders doen. Tijdens twee interactieve tentoonstellingen betrekken ze toekomstige gebruikers bij de verdere ontwikkeling van hun exoskelet.
De ontwikkeling staat nog in de begingase. De eerste versie is sinds begin dit jaar gereed voor gebruik. De gebruiker stapt er in alsof hij een laars aantrekt en trekt de riemen aan het onder- en bovenbeen aan. Sensoren herkennen tijdens het lopen automatisch of de dragen een trap op- of afloopt. De daarvoor gebruikte spierkracht wordt versterkt door een kleine motor.
Het exoskelet moet kunnen inschatten welke bewegingen hóe worden ondersteund. Daartoe leert het met behulp van kunstmatige intelligentie de individuele gang van zijn gebruiker. Met hun presentaties willen de ontwikkelaars ook het begrip van kunstmatige intelligentie verbeteren en angsten verminderen.
De ontwikkelaars behoren tot de junior-onderzoeksgroep 'Systemlösungen für den Demografie- und Strukturwandel' aan de HTWK Leipzig. Ze tonen hun exoskelet in het kader van de competitie voor Hochschulen op het gebied van kunstmatige intelligentie.