Anymal maakt zijn rondje bij BASF

Thu Jan 23 2025

01 23

Anymal maakt zijn rondje bij BASF

30/03/2021

Door Ad Spijkers

Anybotics in Zürich (CH) heeft samen met BASF een applicatie ontwikkeld, waarbij robothonden rondlopen in en op chemische installaties.


     

Dacht u dat alleen Amerikanen robothondjes kunnen maken? Nee dus. Het Zwitserse bedrijf maakt ze ook al een aantal jaren en ze worden met succes toegepast in petrochemische installaties voor inspectiedoeleinden.

In de maakindustrie gaan robotica en productie al decennia hand in hand. Maar in grote installaties zijn waren repetitieve inspecties, omgevingskartering en efficiëntieanalyses grotendeels afhankelijk van handwerk. De fysieke inspanningen zijn van invloed op de economische duurzaamheid, de betrouwbaarheid van het proces en de datakwaliteit.

Om kritische processen te bewaken worden nu vooral vaste sensoren en Internet-of-Things (IoT) apparaten gebruikt. Maar deze integraties missen schaalbaarheid voor multisensor inspectie en bewaking met volledige dekking van uitgebreide gebieden. Anybotics heeft een oplossing ontwikkeld om de industriële inspectiemogelijkheden van zijn autonome pootrobot toe te passen om volledige zichtbaarheid en dataverzameling aan chemische fabrieken te bieden. Het resultaat is kostenbesparing en verbeterde datakwaliteit door de samensmelting van digitalisering en autonome mobiele robotica.

Digitalisering

Digitalisering staat in productievestigingen van BASF hoog op de agenda en robotoplossingen spelen daarbij een belangrijke rol. Het chemieconcern is aan het einde van het implementatieproces en robotica heeft een grote bijdrage geleverd. De focus lag niet alleen op tijdbesparing door automatisering, maar ook op het verbeteren van de datakwaliteit.

Sinds zo'n twee jaar werkt het bedrijf samen met Anybotics om technologie voor testen naar een BASF-fabriek in Ludwigshafen te brengen. Het gaat om een heterogene omgeving die al 150 jaar continu groeit. De locatie strekt zich uit over 10 km2 en is 's werelds grootste geïntegreerde chemische complex.

Een lopende robot zoals de Anymal voldoet aan een van de belangrijkste vereisten: navigeren door deze complexe omgevingen met veel en steile trappen. Samen begonnen de twee organisaties de mogelijkheden te testen.

Autonome robotvloot

Anymal's payload scant de apparatuur van BASF voor visuele, thermische en akoestische conditiebewaking en voert gegevensanalyses uit om ongebruikelijke gebeurtenissen aan te geven. De viervoeters rusten op een dockingstation totdat ze worden ingepland voor een routine-inspectie of handmatig worden geactiveerd. Na maximaal twee uur gebruik navigeert de robot zichzelf terug naar zijn dockingstation om op te laden zonder menselijke tussenkomst.

BASF was al begonnen te investeren in digitalisering, nadat het een gedetailleerd CAD-model en een puntenwolk had ontwikkeld van een van de productie-installaties voor chemische tussenproducten op de site in Ludwigshafen. In het Anybotics-lab is de omgevingskaart van BASF gebruikt om een autonome inspectiemissie te simuleren om de mobiliteit door kritieke gebieden evenals de zichtbaarheid van interessante punten vanuit het oogpunt van de robot te verifiëren.

Met behulp van de fysica-simulator van het bedrijf kon het ontwikkelteam efficiënt het voorbereidende werk uitvoeren dat verband houdt met het in kaart brengen van een omgeving, het bepalen van de paden en het optimaliseren van de positie van de dockingstations. Met behulp van het CAD-model kan Anybotics de robotinspectiemissie voorprogrammeren en simuleren, waarbij de routines worden gevalideerd en de implementatie ter plaatse wordt versneld.

Foto: Anybotics