Digitale tweeling voor warehousing

Thu Jan 23 2025

01 23

Digitale tweeling voor warehousing

01/05/2024

Door Ad Spijkers

Still brengt bevindingen uit het Aribic-onderzoeksproject naar de praktijk.


     

Real-time 3D-kaarten vormen de basis voor de intralogistiek van de toekomst. In het inmiddels afgeronde onderzoeksproject Aribic (Artificial Intelligence-Based Indoor Cartography) werden gegevens automatisch verzameld en gebruikt voor de live bruikbare digitale tweeling van een magazijn. In dit onderzoeksproject worden de gegevens, verzameld door sensoren en camera's, gebruikt om 3D-kaarten van magazijnen of productielijnen te maken. Intralogistiek-specialist Still (met vestiging in Hendrik-Ido-Ambacht) wil de bevindingen van dit project omzetten in verkoopbare producten.

Digitale tweeling

Waar in het magazijn bevindt zich de pallet die u zoekt? Hoeveel opslagruimtes heb ik nog beschikbaar in mijn magazijn? Deze en soortgelijke vragen rijzen in de praktijk elke dag, vooral wanneer handmatige acties de gegevens van het magazijnbeheersysteem in de war schoppen. Echte transparantie in magazijnen en productiehallen kan alleen worden bereikt door middel van digitale kaarten. Deze registreren de locaties van objecten en gebieden en geven die in real-time weer met behulp van een digitale tweeling.

Deze oplossing wordt economisch interessant als de benodigde gegevens automatisch en bijna 'incidenteel' worden verzameld. Het inmiddels afgeronde onderzoeksproject Aribic onderzocht onder meer de vraag hoe een dergelijk geautomatiseerd proces voor status- en dataverzameling kan worden geïmplementeerd. De data die nodig is voor de digital twin werd verzameld via een sensoropstelling in transportvoertuigen, die de toekomstige geïntegreerde sensoren 'simuleerden'.

Deze gegevens werden vervolgens gecombineerd tot een digitale weergave van de omgeving, overgebracht naar de cloud en verrijkt met semantische informatie. Daar kan de inventaris worden vergeleken met het magazijnbeheersysteem en kunnen afwijkingen automatisch worden geïdentificeerd. De verrijkte kaart biedt live informatie over het magazijn terwijl de voertuigen voortdurend in beweging zijn en de kaart in real-time bijwerken. Hierdoor ontstaat een dunamische digitale 3D-tweeling. Dit vermindert de werkdruk en verhoogt de datakwaliteit.

Holistische optimalisatie

Voor bedrijven is real-time weergave van hun magazijn een belangrijke sleutel tot het optimaliseren van hun magazijnprocessen. Behalve de transparante lokalisatie van zelfrijdende en handmatige transportsystemen is de optimalisatie van reisroutes en magazijnstructuren een fundamentele meerwaarde van een digitale tweeling. Ook zijn er mogelijkheden voor real-time inventarisatie en geautomatiseerde materiaalbestellingen via een koppeling met het goederenbeheersysteem. De veiligheid in het magazijn neemt ook toe door de detectie van defecte infrastructuur of geblokkeerde nooduitgangen in de 3D-kaart.

Door de bevindingen en concrete resultaten heeft het Aribic-project een basis gecreëerd voor veelzijdige digitale toepassingen op het gebied van intralogistiek en magazijnoptimalisatie. Still verwacht dat de projectresultaten de komende twee jaar zullen worden uitgewerkt tot concrete toepassingen en zullen worden verwerkt in commerciële producten. Het bedrijf zal volgend jaar beginnen met het implementeren van de onderzoeksresultaten in praktische producten, in eerste instantie met 'proof of concept' installaties in echte omgevingen.

Aribic

Het Aribic-project liep van maart 2021 tot eind 2023. Behalve consortiumleider Still waren het Karlsruher Institut für Technologie (KIT), de University of Toronto en de Canadese sensorfabrikant LeddarTech betrokken bij het internationale onderzoek project. Still heeft onder meer zijn OPX iGo neo in het project betrokken, een autonome orderpicker die al goed is voorzien van sensoren en cameratechnologie.

Foto: Still