De kleinste misstap kan rampzalig zijn bij het werken met krachtige, snel bewegende robots.
Net als alle grote, industriële machines, kunnen robots fysieke schade toebrengen aan menselijke werknemers, hun omgeving en het milieu. Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers om ervoor te zorgen dat hun robot(s) veilig wordt gebruikt.
Er is een perceptie dat robots gevaarlijk zijn. Culturele percepties van robots verschillen van land tot land. In feite is het aantal ongevallen met robots laag. In vergelijking met andere machines zijn robots erg veilig – als u ze veilig gebruikt. Gelukkig zijn er veiligheidsnormen die om daar voor te zorgen.
Robotmachines moeten voldoen aan de relevante veiligheidsnormen voordat ze mogen worden verkocht. Sommige van deze normen zijn hetzelfde als andere industriële machines. In de VS moeten ze bijvoorbeeld voldoen aan de richtlijnen OSHA 1910.212 General Requirements for All Machines.
Naast de meer algemene normen zijn er ook verschillende robotspecifieke normen. Deze variëren afhankelijk van het type robot dat u gebruikt. Twee van de belangrijkste normen zijn ISO 10218 en ANSI/RIA R15.06-2012.
De International Standards Organization (ISO) produceert normen die over de hele wereld worden gebruikt. ISO 10218 biedt richtlijnen voor het maken van industriële robots die inherent veilig zijn als ze correct worden gebruikt. Het omvat ook operationele vereisten, zoals beschermende maatregelen en algemene informatie voor het veilige gebruik van industriële robots.
Het American National Standards Institute (ANSI) stelt normen op die voornamelijk in de Verenigde Staten van Amerika worden gebruikt. De Robotic Industries Association (RIA) is een Amerikaanse handelsgroep die specifiek de robotica-industrie bedient. De veiligheidsstandaard voor industriële robots is een samenwerkingsstandaard beide organisaties. ANSI/RIA R15.06 geeft richtlijnen voor de fabricage en integratie van industriële robotsystemen. Het is nauw afgestemd op ISO 10218 en zorgt er dus voor dat Amerikaanse robots ook voldoen aan internationale veiligheidseisen.
Ook als een robot is vervaardigd volgens ISO- of ANSI-normen, betekent dit niet dat de robottoepassing inherent veilig is. Het is belangrijk dat de werkgever altijd een risicobeoordeling uitvoert. Hiermee identificeert hij potentiële veiligheidsrisico's en plant hij manieren om die risico's te beperken voordat ze een probleem worden. ISO 1021 en ANSI/RIA R15.06 bevatten richtlijnen voor het uitvoeren van dergelijke risicobeoordelingen voor uw robotinzet.
Veelvoorkomende stappen voor risicobeoordeling zijn:
Behalve de risicobeoordeling zijn er enkele extra praktische stappen die een bedrijf kan nemen om de veiligheid van een robot voor gebruik dubbel te controleren:
Als u ooit twijfelt over de veiligheid van uw robot, kan het nuttig zijn om een robotveiligheidstraining te volgen.
Bron en foto: RoboDK