Rexroth en K.Hartwall samen in AGV en AMR

Wed Jan 22 2025

01 22

Rexroth en K.Hartwall samen in AGV en AMR

27/03/2024

Door Ad Spijkers

De bedrijven werken samen aan geautomatiseerde transportoplossingen voor de intralogistiek.


     

Bosch Rexroth (met vestiging in Boxtel) en K.Hartwall in Söderkulla (bij Helsinki) gaan in de toekomst samenwerken aan holistische oplossingen voor geautomatiseerd intern materiaaltransport. Met de Active Shuttle van Bosch Rexroth (een AMR) en A Mate FreeLift van K.Hartwall (AGV) hebben gebruikers twee typen mobiele robots beschikbaar voor verschillende taken. Het VDA 5050-conforme Active Shuttle Management System (AMS) van Bosch Rexroth zal beide robots aansturen en integreren in de intralogistiek.

Mobiele robots

Beide bedrijven willen de ontwikkeling van holistische oplossingen voor de intralogistiek blijven bevorderen. De technische focus en de portfolio's vullen elkaar goed aan. De AMR Active Shuttle en de A Mate FreeLift van K.Hartwall verzorgen het transport van kleine lastdragers tot pallets.

De Active Shuttle van Bosch Rexroth transporteert trolleys met kleine lastdragers met een totale belasting tot 260 kg autonoom door fabriekshallen. Als plug-and-go-oplossing automatiseert het voertuig cyclisch transport of vraaggerichte materiaalaanvoer. Er zijn geen structurele maatregelen zoals magneetstrips in de vloer of reflectoren nodig. Wanneer de Active Shuttle voor het eerst in gebruik wordt genomen, maakt hij zonder enige programmering een kaart met de goedgekeurde routes.

Het onbemande transportsysteem A Mate FreeLift van K.Hartwall wordt gebruikt voor grote volumes of geconsolideerde materialen in gaascontainers, op pallets, adapterpallets of rolcontainers. Het robuuste ontwerp van de AGV zorgt ook in veeleisende omgevingen voor geautomatiseerd transport van ladingdragers.

Fleet management

Met het Active Shuttle Management System (AMS) van Bosch Rexroth is een VDA 5050-compatibele fleet manager beschikbaar voor zowel mobiele robots als transporten van kleine ladingdragers tot pallets. Het systeem communiceert met de infrastructuur op de werkvloer en maakt individuele transportopdrachten mogelijk met configureerbare taaksjablonen. Hierdoor kunnen beide typen robots worden toegewezen aan hun volledige scala aan functies.

Behalve eenvoudige transportbewegingen van begin- tot eindpunt kunnen ook complexe werkprocessen worden gecreëerd. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld referentieruns definiëren of geavanceerde functies gebruiken. Bestellingen worden ofwel volledig automatisch vanuit hogere IT-systemen (MES, ERP, etc.) of handmatig via de webgebaseerde gebruikersinterface via pc of tablet naar de mobiele robots verzonden.

De AMS HMI kan intuïtief worden ontworpen en wijzigingen kunnen eenvoudig worden aangebracht. Dynamische productieomgevingen kunnen eenvoudig en zonder diepgaande vakkennis worden beheerd.

Oplossingen van beide bedrijven worden al gebruikt voor de interne materiaalvoorziening in sommige Bosch-fabrieken en andere industriële ondernemingen. Dankzij het slanke ontwerp kan de AMR direct supermarkten en bewerkingscellen in fabrieken binnenrijden en daar automatisch materiaal laden en lossen.

Foto: Bosch Rexroth