Een onderzoeksproject onder leiding van de Fachhochschule Südwestphalen in Iserlohn (bij Dortmund) werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe coating voor kleine metalen onderdelen. Er wordt veel verwacht van het inbedden van micro- en nanodeeltjes.
Schroeven en andere kleine metalen onderdelen worden vaak voorzien van een zinklamellencoating om corrosie te voorkomen. Samen met enkele ondernemingen en Universität Potsdam en drie ondernemingen onderzoekt de Fachhochschule in Iserlohn momenteel een nieuw soort zinklamellencoating met ingebedde micro- en nanodeeltjes. De projectpartners verwachten hiervan een verdere verbetering van de coatingeigenschappen en betere verdraagzaamheid ten opzichte van het milieu.
"Een zinklamellencoating kan men zich voorstellen als kleine plaatjes die platgeslagen deeltjes zinkpoeder bestaan. Deze lamellen-achtige en via een bindmiddel met elkaar verbonden deeltjes worden net als een lak op het staal opgebracht en zorgen voor oppervlaktebescherming", aldus Prof. Dr. Ralf Feser, hoofd van het Labor für Korrosionsschutztechnik aan de Fachhochschule en hoogd van het nieuwe onderzoeksproject.
"De zinklamellencoating biedt een uitstekende bescherming tegen corrosie en wordt al jaren toegepast voor bevestigingsonderdelen en andere onderdelen in de automobielbouw, maar ook bij windenergie-installaties, in de bouwnijverheid, de bouw van elektronische installaties en bij vrachtwagens."
Maar wat goed is, kan altijd nog worden verbeterd, en dat is de doel van het gezamenlijke onderzoeksproject. Minuscule micro- en nanodeeltjes die in de zinklamellen worden ingebracht, moeten er voor zorgen dat een betere harding van het oppervlak wordt bereikt, dat de bescherming tegen corrosie daardoor langer meegaat en bij een mechanische belasting langer houdt. Het zelfherstellend vermogen wordt als verder voordeel van de coating gezien. Door het toevoegen van micro- en nanodeeltjes komt een substantie vrij, die de corrosiebescherming na beschadiging weer kan herstellen.
Behalve de ontwikkeling van een nieuwe zinklamellencoating kijken de projectpartners ook naar de totale industriële procesketen. Daartoe behoren een op de nieuwe zinklamellenformulering afgestemde nanokeramische voorbehandeling van de producten, een bijbehorende meetmethodiek en een sneltest voor de corrosie. Ook de ontwikkeling van het coatingproces aan de hand van geselecteerde onderdelen van klanten staat op het programma.
Deelnemende partners uit de industrie zijn Chemische Fabrik Wocklum Gbr. Hertin in Balve, Hillebrand Chemicals in Wickede en DOK Chemie in Kierspe, alle drie in de regio rond Iserlohn. "De opdracht voor de Fachhochschule Südwestfalen is de ontwikkelng van een sneltest voor corrosie", aldus Prof. Feser. "Met een snelle meetmethode voor de kwaliteitsborging kunnen in de toekomst de duurdere zoutsproeitesten worden vervangen. Volgens Prof. Feser zal de nieuwe coating superieur zijn aan de tot nu toe gebruikte methoden.
(foto: Fachhochschule Südwestfalen)