Robots ondersteunen insectenkwekerij

Wed Jan 22 2025

01 22

Robots ondersteunen insectenkwekerij

23/05/2024

Door Ad Spijkers

Zes robots van Kuka zijn aan het werk op de eerste commerciële insectenkwekerij van Denemarken.


     

Enorm Biofactory in Flemming (50 km zuidwest van Arhus) kweekt larven van de zwarte soldaatvlieg. De larven worden gebruikt voor de productie van eiwitvoer – voor bijvoorbeeld vissen, gevogelte of huisdieren – en insectenolie. Deze olie kan ook als voedingssupplement voor diverse dieren worden gebruikt. Het doel is om insecten in de toekomst in te zetten als klimaatvriendelijke eiwitbron.

Misschien zijn dit soort fabrieken binnenkort overal. Veel deskundigen zijn er van overtuigd dat ingrediënten op basis van larven van de zwarte soldaatvlieg verantwoord kunnen worden geproduceerd en een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk hebben vergeleken met andere dierlijke eiwitbronnen.

Groeiproces

De larven van de vlieg kunnen zich voeden met bijna elk organische materiaal. Daarom kan de biofabriek ze voeden met afvalproducten uit de Deense voedingsindustrie die anders elders zouden worden weggegooid. Het bedrijf maakt er hoogwaardige voedingseiwitten voor de veehouderij van. De insectenproductie is een goed voorbeeld van een duurzame circulaire economie met minimale impact op milieu en klimaat

Dag in dag uit en bijna 24 uur per dag knabbelen miljoenen vliegenlarven zich in talloze dozen door hun voedsel heen. Containers worden voortdurend verplaatst, gestapeld, geleegd en gevuld door stil zoemende Kuka-robots. In de eerste fase groeien de larven in dozen van 30 cm tot 40 cm. Na zeven dagen worden ze overgebracht naar grotere dozen van meer dan een 1 m2. Er zit 50 kg vloeibaar voedsel in, daar worden er 70.000 larven bovenop gestort. Zelfs de sterkste werknemer zou dat gewicht niet aan kunnen. Op dit punt zijn robots een onmisbaar hulpmiddel.

Robots onmisbaar

De containers die bij de larvenkweek worden gebruikt, zijn zwaar en moeten snel worden gevuld, geleegd en gestapeld. Het vinden van de beste oplossingen hiervoor was de taak van de Sealing System Group in het 55 km westelijker gelegen Grinsted. Dit bedrijf gebruikt al tientallen jaren Kuka-technologie voor zijn klanten. De system integrator wist dat de flexibele Hygienic Oil robots van Kuka geschikt zouden zijn voor de insectenkwekerij van Enorm. De zes Kuka-robots vullen elke zeven seconden een nieuwe doos, dat wil zeggen 500 per uur en dat twintig uur per dag. In de resterende vier uur wordt het systeem gereinigd.

Het team van Sealing System Group heeft belangrijke processen vooraf gesimuleerd met een 3D-model met behulp van de software van Visual Components uit Espoo. Dit Finse bedrijf, dat sinds 2017 deel uitmaakt van de Kuka Groep, is gespecialiseerd in softwareoplossingen voor 3D-simulatie in de fabrieksplanning. Met de software werd de snelheid en het ritme gesimuleerd waarmee de robots en transportsystemen moeten bewegen.

Foto: Kuka