Met telerobotica het zorgtekort te lijf

Fri Nov 22 2024

11 22

Met telerobotica het zorgtekort te lijf

18/02/2022

Door Ad Spijkers

In de toekomst kunnen routinematige zorgtaken op afstand worden uitgevoerd.


     

In het onderzoeksproject Teleskoop bedienen verpleegkundigen telerobots met behulp van intuïtieve virtual reality besturing. Dit maakt het mogelijk om beter in te spelen op de steeds toenemende zorgbehoefte en ontlast de mantelzorgers. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Devanthro in München, Charité Berlin en FZI Forschungszentrum Informatik in Karlsruhe

Robodie

Teleskoop staat voor 'Robothelpers binnen je eigen vier muren - mogelijk gemaakt door telepresence en coöperatieve controle'. Er wordt geen AI-ondersteunde aanpak met autonoom handelende zorgrobots nagestreefd. In plaats daarvan is het onderzoeksproject gebaseerd op 'shared control' methoden.

Met behulp van een intuïtieve interface op basis van augmented reality technologieën nemen zorgverleners de controle over een telerobotsysteem. Zo'n zogeheten robodie is beschikbaar op de locatie van de patiënt. Dit betekent dat zorg op afroep beschikbaar is – zonder reis- of wachttijden en individueel afgestemd op de behoefte van de patiënt. Tegelijkertijd kan het zorgpersoneel fysiek en mentaal worden ontlast in het dagelijkse werk.

Afstandsbediening met VR

De telerobotica-systemen worden gemaakt door Devanthro, dat ook het voortouw neemt in het project. De start-up wordt in de ontwikkeling ondersteund door FZI, dat kan bogen op jarenlange onderzoekservaring op het gebied van robotica, geneeskunde en geriatrie. Nauwkeurigheid en veiligheid van de extreem krachtige mechanische systemen hebben de hoogste prioriteit.

Met deze telezorg-aanpak maken de onderzoekers niet alleen flexibiliteit mogelijk, maar kunnen ze ook de persoonlijke en vertrouwensvolle uitwisseling tussen zorgbehoevende en zorgverlener in stand houden. Deze aanpak is niet fundamenteel nieuw. Meestal werden hiervoor echter joysticks en schermen gebruikt, die door de omslachtige besturing niet konden overheersen op de markt.

Robodies daarentegen worden bestuurd met gevestigde VR-technologie. Hierdoor wordt inzicht in de zorgsituatie ter plaatse mogelijk. Het gaat niet alleen om een grotere vaardigheid in het besturen van de robodies, maar ook een beter situationeel bewustzijn. Dit maakt het mogelijk om taken dicht bij het lichaam uit te voeren met krachtige robotsystemen. Volledig geautomatiseerde systemen kunnen dit niet gezien hun complexiteit en soms gebrek aan gevoelig.

Samen met patiënten

Tijdens de onderzoeksperiode zullen de robodies worden gebruikt voor thuiswonende patiënten die ambulante zorg nodig hebben. Ze hebben bijvoorbeeld door fysieke of cognitieve beperkingen ondersteuning nodig bij persoonlijke hygiëne en dagelijkse taken. Het praktische gebruik van deze fysieke taken wordt gecontroleerd en ondersteund door de onderzoeksgroep geriatrie van Charité. De focus ligt op het vastleggen van de behoeften van patiënten en zorgverleners bij het gebruik van de robodies, die direct moeten vloeien in de verdere ontwikkeling.

Momenteel worden interviews gehouden met betrokken partijen om relevante use cases voor de robodies te identificeren. de Op basis hiervan worden vervolgens de concrete eisen aan de volgende generatie hardware en de te ontwikkelen software opgesteld.

Foto: Devantro