Naar nog slimmere automatisering

Sun Nov 24 2024

11 24

Naar nog slimmere automatisering

02/06/2023

Door Ad Spijkers

Automatisering in de intralogistiek is een actueel thema. Onder het motto 'Automatisering - nu nog slimmer' zet Still een volgende stap.


     

Automatisering in de industrie en logistiek was tot nu toe vooral een speelveld voor technologische innovaties. Still wil voldoen aan de concrete en specifieke automatiseringsbehoeften van zijn klanten en wil hen efficiënt en intelligent bedienen.

Klantenwensen

Behalve een de wens naar eenvoudigere producten merkt Still bij zijn klanten een groeiende behoefte aan automatiseringsoplossingen die snel kunnen worden geïmplementeerd en schaalbaar zijn. Automatisering is onder andere een antwoord op het aanhoudende tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Enerzijds komt dit door demografische ontwikkelingen – veel babyboomers zijn of gaan binnenkort met pensioen. In bijna elke branche is er een dringende behoefte aan personeel. Slimme automatiseringsoplossingen moeten helpen om deze hiaten te dichten.

De wens naar automatisering komt niet langer alleen voor bij 'early adopters' die altijd de nieuwste technische trends en producten willen. Inmiddels is het voor veel bedrijven de enige manier om de druk om efficiënt te werken tegen te gaan. En dat moet bovendien zo snel mogelijk gebeuren, ongecompliceerd zijn en natuurlijk betrouwbaar functioneren, en bij voorkeur zonder grote aanpassingen in het magazijn.

Strategische hoeksteen

Tegen deze achtergrond is automatisering de afgelopen jaren een van Still's belangrijkste strategisch pijlers geworden. Klanten willen geen oplossingen die hoger, sneller of verder gaan ze willen slimmer werken. Dat vraagt om intelligente oplossingen met de juiste mate van automatisering die snel kunnen worden geïmplementeerd, schaalbaar zijn en overal kunnen worden gebruikt. Dat moet bovendien ook – en vooral – in bestaand vastgoed.

Veel bedrijven kunnen een compleet nieuw magazijn (greenfield) uitrusten met een hoge mate van automatisering. De kunst is om zinvolle automatisering in een bestaande, meestal zeer smalle magazijnstructuur te brengen. Voor deze brownfield-toepassingen biedt Still de naar eigen zeggen juiste automatiseringstechnologie.

Een nieuwe fabriek of een nieuw magazijn met alles er op en er aan wordt niet zomaar gebouwd. Vaak moeten automatiseringsoplossingen in een bestaande magazijnstructuur moeten worden ingebracht. Meestal heeft die smalle gangpaden, geen ideale procesketens waarin alle routes vrij zijn, maar waar wel eens iets in de weg kan zitten. De bijzondere uitdaging ligt echter vooral in gemengd gebruik, waarbij geautomatiseerde voertuigen moeten samenwerken met handmatige voertuigen en personenvervoer.

Slimme automatisering

Automatisering in een aparte ruimte is in een bestaand magazijn vaak niet mogelijk. Hiervoor heeft Still passende oplossingen, zoals zelflerende voertuigen die zich ook onder ongunstige omstandigheden veilig en effectief kunnen verplaatsen. Ook zorgen ze voor scheiding van horizontaal en verticaal transport met apparaten die geschikt zijn voor gemengd gebruik.

Een slimme scheiding van verticaal en horizontaal transport vereist een verscheidenheid aan voertuigtypes. Dan kan elk voertuig precies de taken op zich nemen die het het beste kan - en ook de prijs en prestaties komen overeen met de eisen en verwachtingen van de klant. Waarom zou een heftruck, stapelaar of reachtruck voertuig dat in vergelijking met een Autonome Mobiele Robot (AMR) vrij omvangrijk is, worden gebruikt voor transport over lange afstanden? Een AMR kan snel een productielijn bereiken en neemt met zijn compacte ontwerp minder ruimte in beslag om de lading op te pakken en af te zetten dan een heftruck.

Gebruikers kunnen bij Still kiezen tussen de instapversie ACH, die via QR-code op de grond navigeert, en de AXH voor nog meer flexibiliteit. Deze laatste is interessant bij complexere toepassingen. Dit type kan goed overweg in gemengd gebruik, dat wil zeggen in collaboratieve interactie met andere zelfrijdende transportsystemen (AGV's). Maar de AXH kan net zo goed overweg met voertuigen die niet geautomatiseerd zijn.

Afstemmen op behoefte

Het belangrijkste verschil tussen de modellen zit hem in de mate van autonomie die een mobiele robot met zich meebrengt. Het gaat er om hoe zo'n robot kan omgaan met onvoorspelbare situaties of een niet-ideale omgeving. Een intelligente autonome robot heeft geen ideale omgeving nodig maar kan zich – net als menselijke collega’s –aanpassen aan zijn omgeving. Obstakels in de weg kunnen worden omzeild. Bij volledige afsluitingen kan hij zijn vooraf geplande route opnieuw plannen en alternatieve routes naar zijn bestemming vinden. Precies deze vaardigheden maken het gebruik van slimme robots in de bestaande omgevingen mogelijk, ook in gemengd gebruik met handbediende voertuigen.

Het eerste autonome transportvoertuig van Still is de OPX iGo neo. Deze intelligente autonome orderpicker ondersteunt medewerkers in hun werk als hulprobot (cobot). Still heeft in verschillende onderzoeksprojecten echter aangetoond dat dit voertuig volledig autonoom kan opereren. De nodige omgevingssensoren zijn al beschikbaar, zodat het voertuig als platform kan dienen voor verdere ontwikkelingsstappen om zijn AI-mogelijkheden uit te breiden.

Modulariteit

De specialist in intralogistiek maakt de automatisering van industriële processen nog slimmer dankzij de schaalbaarheid van de automatisering en het gebruik van het plug-in principe. Er zijn gestandaardiseerde modules nodig, zowel voertuigen als software, die kunnen worden gecombineerd tot individuele oplossingen. Hiermee kan worden voldaan aan de eisen van de klant, zowel bij de productie als bij de implementatie van geautomatiseerde voertuigen, vandaag en in de toekomst.

Alleen met gestandaardiseerde modules wordt het mogelijk om geautomatiseerde oplossingen schaalbaar te ontwerpen. Met een modulair systeem kan Still sneller voertuigen produceren en bij de klant in gebruik nemen. Ook onderhoud, reparaties en revisies zijn eenvoudiger. Bovendien maakt het modulaire ontwerp het mogelijk om extra en nieuwe functies sneller te integreren en flexibeler te reageren op trends, klantwensen en nieuwe eisen.

Foto: Still