Negen partijen uit de productietechnologie zetten een geïntegreerde productieautomatisering op de beursvloer op.
Productieautomatisering speelt een steeds grotere rol in de maakindustrie in de Benelux. Bedrijven willen de kostprijs verslagen en de flexibiliteit in de producten houden. Ze willen naar een geautomatiseerde seriegrootte van één. Tijdens TechniShow (12 tot en met 15 maart in Jaarbeurs Utrecht) wordt een heuse fabriek neergezet. Op het Themaplein wordt een live opstelling gebouwd zoals die ook in een echt maakbedrijf is te vinden. Aan het einde van de 'fabriekstour' ligt daadwerkelijk een live gemaakt product te wachten.
Daar komen orderintake, gereedschappen, een AGV, integratie met machines, robotcellen en alle bijbehorende software aan de pas komen. Op het moment van schrijven doen er negen partijen aan mee: Bendertechniek, Cellro, DMG Mori, Heidenhain, Hoffmann Group, Laagland, MKG, Renishaw en SupplyDrive. Het themaplein wordt mede mogelijk gemaakt door de brancheverenigingen FPT-Vimag en Nevat.
De basisstappen zijn robotiseren, automatiseren, digitaliseren en logistieke integratie. De deelnemende partijen vullen allemaal een stapje in. De bedrijven, ook concurrenten, werken met elkaar samen en vinden dat zulks in een moderne productieomgeving ook moet. Een themaplein als dit komt niet tot stand zonder het grotere verhaal te zien.
Productieautomatisering is belangrijk is. Iedereen is ermee bezig en iedereen doet dat op zijn eigen manier. De ene partij is wat verder dan de andere, het gaat stap voor stap. Maakbedrijven oriënteren zich continu op de volgende stap in hun proces. Het themaplein brengt alle stappen bij elkaar.
Er staan twee bewerkingsmachines op het themaplein. Aan de ene kant staat een DMU-bewerkingsmachine van DMG, aan de andere kant met Brother-bewerkingscentrum van Bendertechniek. Op het plein is een draaifreesmachine van laatstgenoemde gekoppeld met een robot. Deze machine kan zowel staal als aluminium verwerken.
Ook Renishaw draagt bij in de meetstappen in de themaplein-fabriek. Voordat een werkstuk de machine ingaat, meten haar systemen of het goed te verspanen is. In de machine kijkt de apparatuur de gereedschappen na op lengte, diameter hebben en eventuele breuk. Het werkstuk wordt na, in en naast de machine gemeten.
Data is cruciaal in de productieautomatisering en veel partijen houden zich bezig met meten. Zo draagt Laagland bij met Zoller-voorinstelapparatuur. Op het Themaplein toont het bedrijf een totaalconcept met meerdere leveranciers, net zoals in de praktijk. Heidenhain levert software aan om de status van het machinepark te controleren. Op het plein verzamelt het bedrijf data en koppelt die aan een ERP-systeem. De Hoffmann Group laat zien dat zijn Tool24-systemen naadloos zijn te koppelen aan ERP-software
MKG Nederland ontwikkelt en implementeert ERP-software voor mkb-metaalbedrijven in de maakindustrie. Deze software zorgt er voor dat data door de gehele fabriek kan worden gedeeld. De missie is om bedrijven excellent te laten presteren, en dat lukt alleen door samenwerking en koppeling.
Foto: TechniShow