Focus op het optimaal melken van de koe, het hoogste koecomfort en een lager energieverbruik
De BouMatic Group (bestaande uit de merken BouMatic, SAC en Hokofarm) introduceert de nieuwe generatie van de Gemini. De eerste generatie van deze melkrobot werd in 2011 op de markt gebracht. In de loop der jaren is het systeem steeds verder geoptimaliseerd met nieuwe voordelen, om het naar een nog hoger niveau te tillen.
Bij de ontwikkeling van de Gemini UP gedoopte machine lag de focus op het optimaal melken van de koe, het hoogste koecomfort en een lager energieverbruik. Behalve de bekende kenmerken van de Gemini, zoals de aansluiting tussen de achterpoten en het optimale zicht, beschikt de nieuwe versie over meer geavanceerde functies.
Een van de belangrijkste upgrades is te vinden in het hart van de melkrobot. De melkstroom is namelijk verbeterd, wat resulteert in een beter melkproces. De melk stroomt nu per kwartier en zonder onderbrekingen in de melkontvangst. De nieuwe melkleiding heeft een interne diameter van 19 mm. Dit resulteert in een maximale vacuümstabiliteit en een continue melkstroom, zonder onderbrekingen. Ook koeien met de hoogste melkstroom kunnen optimaal worden gemolken.
De Gemini UP is ook zuiniger met energie, wat vooral komt door een nieuwe mechanische spoelfunctie, die minder water op een lagere temperatuur verbruikt. De spoeleenheid bevindt zich in een externe technische ruimte en werkt gecentraliseerd, ongeacht het aantal robots op het bedrijf.Als er meer robots zijn, kunnen met één spoeleenheid alle reinigingscycli worden beheerd.
Hetzelfde geldt voor het vacuümsysteem en de buffertank. In de nieuwe variant zijn ook deze gecentraliseerd in één eenheid, waar meerdere Gemini-melkrobots op kunnen worden aangesloten. Het modulaire systeem kan daardoor worden afgestemd op allerlei soorten configuraties, van klein familiebedrijf tot megastal.
Met de Gemini UP worden de koeien snel en nauwkeurig aangesloten dankzij machine learning-technologie. De machine maakt gebruik van beelden van uiers van een groot aantal koeien, wat voordelen oplevert voor het aansluiten in de Gemini UP en de uiteindelijke capaciteit per robot. Het camerasysteem leert continu de verschillende kenmerken van de verschillende koeien, zoals de vormen en kleuren van de uiers en spenen, wat een sneller en betrouwbaarder melkproces waarborgt. Met deze technologie maakt BouMatic voor het eerst gebruik van AI in haar producten.
Een van de belangrijkste voordelen voor het bedrijf is, dat nu het een complete robotoplossing kan aanbieden voor alle soorten melkveebedrijven. Dat gaat van kleinere bedrijven met minder dan 240 koeien, tot grote melkveehouderijen met bijvoorbeeld 2000 dieren. Het hoofdkantoor van Boumatic Robotics is gevestigd in Emmeloord.
Foto: Boumatic