Intuïtieve besturing met spraakherkenning

Tue Dec 24 2024

12 24

Intuïtieve besturing met spraakherkenning

20/02/2023

Door Ad Spijkers

Onderzoekers van Fraunhofer IDMT hebben een spraakherkenningsoplossing ontwikkeld voor gebruik in industriële productie.


     

Het systeem werkt betrouwbaar, zelfs in een lawaaierige omgeving en kan flexibel worden aangepast aan de behoeften van een gebruiker. Medewerkers op de werkvloer hebben beide handen vrij en veel efficiënter met de intuïtieve spraakopdrachten. Een eerste inzicht in het onderzoeksproject met een praktische demonstratie zal beschikbaar zijn op de Hannover Messe 2023.

Spraakinvoer

De spraakbesturing van machines in productie werd voorheen als foutgevoelig beschouwd en werd daarom nauwelijks gebruikt. Fraunhofer Institut für Digitale Medientechnologie (IDMT) in Oldenburg heeft een oplossing ontwikkeld waarmee machines betrouwbaar met spraakopdrachten kunnen worden aangestuurd. Spraakherkenning werkt robuust, zelfs in de rumoerige omgeving van een fabrieksvloer.

Voor spraakinvoer gebruiken de medewerkers een draadloze headset, een stationaire microfoon of (in de toekomst) een smart hearable, die ook op de afdeling Hör-, Sprach- und Audiotechnologie (HSA) wordt ontwikkeld. Hard omgevingsgeluid wordt bijna volledig onderdrukt door een combinatie van richtmicrofoons en effectieve ruisonderdrukking.

Kortere loopafstanden, vrije handen

De technologie maakt een robuuste en tegelijkertijd intuïtieve besturing van machines in productie mogelijk met behulp van spraakopdrachten. Voor productiebedrijven betekent dit verbeterde efficiëntie en lagere kosten. Ook voor de werknemers zijn er voordelen. De contactloze bediening van de machines is veilig en hygiënisch voor mensen.

Als medewerkers meerdere machines aansturen, worden de loopafstanden korter omdat ze via mobiele spraakinvoer ook op afstand contact kunnen maken met de systemen. Met beide handen vrij kunnen ze een werkstuk in het werkgebied plaatsen en tegelijkertijd de robot instructies geven zoals 'arm laten zakken' of 'werkstuk pakken.

Bediening met spraakopdrachten is efficiënter dan met een bedieningspaneel of een aanraakscherm. Het omslachtige en foutgevoelige klikken door geneste menustructuren maakt plaats voor directe spraakopdrachten met eenvoudige opdrachten. Afhankelijk van de toepassing kan spraakherkenning honderden individuele opdrachten aan en is onafhankelijk van de spreker. Nieuwe of gewijzigde commando's worden snel toegevoegd en getraind.

Klaar voor de markt

De onderzoekers uit Oldenburg profiteren van jarenlange ervaring en expertise in het onderzoek en de ontwikkeling van audiotechnologieën en spraakherkenningssoftware. Ze ontwikkelen aanpasbare systeemoplossingen voor industriële klanten. De spraakbesturing kan worden geconfigureerd om aan specifieke behoeften te voldoen en kan snel worden geïmplementeerd.

De spraakherkenningssoftware kan zowel in de cloud als op de bedrijfsserver worden geïntegreerd, afhankelijk van de vereisten van het bedrijf. Ook het gebruik van een mini-pc en zelfs directe integratie in de programmeerbare logische controller (PLC) van een machine is mogelijk. De oplossing is klaar voor de markt en wordt al getest door een aantal industriële klanten.

Foto: Fraunhofer IDMT / Anika Bödecker