AI ondersteunt promotie streekproducten

Thu Jan 23 2025

01 23

AI ondersteunt promotie streekproducten

01/09/2023

Door Yves De Groote

Een hypermoderne techniek,  artificiële intelligentie, gebruiken om streekproducten met soms een eeuwenlange traditie te promoten bij het grote publiek. Is dat niet slim gezien van VLAM? 


     

“Het was een fascinerende zoektocht en artificiële intelligentie kent zeker nog beperkingen, maar wij zijn heel tevreden over het eindresultaat. En ook bij VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, viel onze campagne rond eetbaar erfgoed in de smaak”, vertelt Filip Houtman van het communicatie Typografics. "Wij selecteerden acht Vlaamse schilders die leefden en werkten in de 17de, 19de of 20ste eeuw. Daarnaast zochten we zorgvuldig acht streekproducten uit die die erkenning meer dan verdienen”, legt Jo Van Caenegem, projectverantwoordelijke Steunpunt Streekproducten, uit hoe zij het bureau aan het werk zette.

Gewaagde combinaties

“Het ingeven van ‘mattentaart’ en ‘Clara Peeters, een Vlaamse kunstenares uit de 17de eeuw, bleek een gewaagde combinatie die niet onmiddellijk het verhoopte resultaat opleverde”, lacht Filip Houtman. “Ook ‘hesp’ en ‘Pieter Claesz’ herkende de artificiële intelligentie niet meteen als iets dat goed samen past. Maar door het steeds verder verfijnen van onze zoekopdrachten (prompts) en het uploaden van meer beelden in de stijl die we wilden bekomen, kwamen we steeds dichter bij het gewenste eindresultaat. Soms leverde het ook grappige beelden op omdat AI bijvoorbeeld ‘peperkoek’ niet erkende zoals wij het kennen. Of vingers leken meer op worstjes”, knipoogt Filip. “Maar wij denken er zeker aan om voor volgende campagnes voor VLAM opnieuw met artificiële intelligentie te werken.”

Eetbaar erfgoed

“Mensen interpreteren de term ‘streekproduct’ zeer breed. Ook nieuwe producten vinden ze interessant. Daarom spreken wij voor traditionele producten liever van ‘eetbaar erfgoed’, omdat dat mooier weergeeft dat het om voeding met een lange traditie gaat. Uit VLAM-onderzoek blijkt dat de consument ‘eetbaar erfgoed’ typisch, traditioneel en waardevol vindt. Denk aan die typische producten uit jouw jeugd of aan die uit de tijd van jouw (over)grootmoeder. Ze zijn zo traditioneel en waardevol dat men ze wil bewaren. En dat is nu net wat wij ook met onze campagne, met ondersteuning van artificiële intelligentie, in de kijker willen zetten”, besluit Jo Van Caenegem.