Nieuwe methode maakt onderwaterkaarten

Wed Jan 22 2025

01 22

Nieuwe methode maakt onderwaterkaarten

02/11/2023

Door Ad Spijkers

Onderzoekers van Constructor University in Bremen ontwikkelen een nieuwe methode voor het maken van onderwaterkaarten


     

De wetenschappers aan deze universiteit hebben een innovatieve methode ontwikkeld voor het verwerken van sensorgegevens waarmee onderwaterkaarten in real-time en met betere kwaliteit kunnen worden gemaakt dan met eerdere methoden. Nauwkeurige onderwaterkaartgegevens worden doorgaans verzameld met sonars die meerdere bundels parallel gebruiken. Met deze nieuwe methode is het mogelijk om eenvoudige en veel goedkopere single beam sonars te gebruiken dan tot nu toe. Vergeleken met de stand van de techniek is deze aanpak goedkoper en levert het kaarten van betere kwaliteit op.

Signaalverwerking

Het is gebaseerd op een nieuwe vorm van signaalverwerking genaamd 'synthetische scanformatie'. De methode maakt gebruik van een initiële ruwe lokalisatie van de robot om op basis van de sonargegevens een scan van de omgeving te vormen. De scan wordt geregistreerd met andere scans, dat wil zeggen: de daarin vervatte informatie wordt gebruikt om de ruimtelijke relaties daartussen te bepalen. Herhaling van dit proces maakt geoptimaliseerde scans mogelijk met betrekking tot hun relatieve posities en oriëntaties. De snelheid van het proces maakt het zelfs mogelijk om kaarten in realtime te genereren.

De wetenschappers testten hun software in de U-bootbunker 'Valentin' in Bremen-Farge, een van de grootste bewapeningsprojecten van de marine tijdens het nazi-tijdperk. Met hun nieuwe methode, die ze ontwikkelden in het kader van een project gefinancierd door de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), brachten ze met succes de moeilijk toegankelijke en ondergedompelde ruimtes in de bunker in kaart.

De onderzoeksresultaten van de wetenschappers zijn als open source gepubliceerd. De onderzoekers willen hun resultaten voor een breder publiek beschikbaar maken, daarom is de broncode ook algemeen toegankelijk. Ook industriële samenwerkingen zijn mogelijk.

Foto: Constructor University