Is Duitsland klaar voor de toekomst?

Wed Jan 22 2025

01 22

Is Duitsland klaar voor de toekomst?

28/11/2022

Door Ad Spijkers

Zijn toekomstige medewerkers voldoende voorbereid op digitalisering en automatisering? De meerderheid van de Duitsers zegt: nee.


     

Nieuwe technologieën veranderen de wereld waarin wij werken. Steeds meer mensen komen in hun werk in aanraking met digitalisering en automatisering. Maar zijn toekomstige medewerkers hiervoor voldoende toegerust? De meerderheid van de Duitsers zegt nee, aldus een representatieve enquête in opdracht van Kuka.

Kansen

Geanalyseerde en gevisualiseerde data, machines in netwerken en geautomatiseerde systemen helpen om de productie efficiënter te maken. Ze helpen het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegen te gaan en het concurrentievermogen van bedrijven veilig te stellen. Dat geldt vooral in landen met hoge lonen zoals in West- en Noord-Europa. Ook de meerderheid van de Duitsers is hiervan overtuigd. Maar liefst 61,7% van de ondervraagden is van mening dat nieuwe technologieën een kans zijn voor Duitsland als vestigingsplaats.

Maar volgens de respondenten heeft dit ook implicaties voor komende generaties werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat 70,6% gelooft dat robotica in de toekomst een impact zal hebben op het dagelijkse werk van werknemers in alle industrieën en sectoren.

"Hoe zullen we in de toekomst leven en werken? Die vraag moeten we ons vandaag stellen. Kunstmatige intelligentie dringt al sterk door in ons dagelijks leven. De komende jaren werken steeds meer mensen met nieuwe, digitale technologieën. Robotica wordt steeds intuïtiever en gemakkelijker toegankelijk, wat grote kansen biedt – en niet alleen voor experts", aldus CEO Peter Mohnen van Kuka AG

Voorbereid?

Maar zijn de talenten van morgen ook goed toegerust voor deze nieuwe eisen? De meerderheid van de Duitsers staat hier kritisch tegenover. 76,7% is van mening dat kinderen op school niet voldoende worden voorbereid op een werkende wereld met nieuwe technologieën; in de leeftijdsgroep tussen 18 en 29 deelt meer dan 95% van de respondenten deze mening. En 56,9% zou voorstander zijn van meer aandacht voor technologieën zoals robotica of kunstmatige intelligentie in de curricula van alle scholen in Duitsland.

Hoe kan jong talent worden geïnspireerd om beroepen in wetenschap, technologie en productietechnologie op te nemen? Welke kansen zijn er om nieuwe technologieën zoals robotica in het klaslokaal te integreren? Welke voorbeelden hebben we daar vandaag al van? Kuka wil hierin met de #TechMeetsTalent haar steentje aan bijdragen.

Foto: Kuka