Krone en Lemken samen in autonoom systeem

Thu Nov 21 2024

11 21

Krone en Lemken samen in autonoom systeem

18/03/2022

Door Ad Spijkers

Onder de naam Combined Powers presenteren de Duitse landbouwmachinefabrikanten een conceptstudie van een autonome 'Verfahrenstechnischen Einheit' (VTE).


     

Het concept bestaat uit een aandrijfeenheid in combinatie met verschillende aanbouwdelen. Het onderzoek wordt door beide fabrikanten een toekomstige aanvulling op beproefde werkprocessen genoemd. Het concept is vorig jaar getest op het gebied van cultiveren, ploegen, zaaien, maaien, keren en harken.

Concept

Bij het ontwerpen van de aandrijfeenheid hebben Lemken en Krone zich gericht op de stroomvereisten van de bovengenoemde processen. De conceptstudie heeft een dieselelektrische aandrijving met een totaal vermogen van 170 kW (230 pk). Het vermogen wordt elektrisch overgebracht op de rijaandrijving en de aftakas. De aanbouwdelen zijn via een driepuntsinterface aan de aandrijfunit gekoppeld.

Het trekkende voertuig heeft uitgebreide sensorsystemen die de omgeving en de werktuigen bewaken, met de focus op veilige werkinzet en optimale werkresultaten. De unit wordt bediend en bewaakt via mobiele apparaten; opdrachten en documentatie worden verzonden via een communicatiemodule en de Agrirouter datahub.

Bij het ontwerpen van het project lag de focus op het best mogelijke werkresultaat in alle toepassingsgebieden. Daarom bestuurt het aanbouwdeel ook de aandrijfeenheid. Het aanbouwdeel en de aandrijfeenheid fungeren als een slim, homogeen systeem. De communicatie en interactie tussen aanbouwdeel en aandrijfeenheid is gebaseerd op de jarenlange ervaring bij Krone en Lemken op het gebied van Isobus (de in de landbouw veelvuldig toegepast communicatiebus) en TIM. Hierdoor kan alle relevante informatie worden uitgewisseld tussen aanbouwdeel en aandrijfeenheid.

Duurzaam antwoord

Met de inzet van de VTE willen Krone en Lemken ook een duurzaam antwoord bieden op het dreigende tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de industrie. In plaats van lange werkdagen op het land door te brengen, kan de landbouwer als systeembeheerder zich in de toekomst concentreren op het regelen van de VTE. Deze levert een consistente, nauwkeurige kwaliteit van het werk.

Door het brede scala aan toepassingen kan de machine het hele jaar door over een lange periode worden gebruikt. Lemken en Krone zullen de VTE ook dit seizoen intensief testen onder verschillende bedrijfsomstandigheden en de dialoog aangaan met boeren en loonwerkers.

Foto: Krone/Lemken