AcRoSS brengt AR naar het MKB (video)

Wed Jan 22 2025

01 22

AcRoSS brengt AR naar het MKB (video)

11/09/2019

Door Ad Spijkers

Augmented Reality (AR) biedt bedrijven veel mogelijkheden om producten en processen te optimaliseren. Het gerichte gebruik van augmented reality-technologieën vereist echter een hoog kennisniveau. AcRoSS gaat dat veranderen.


     

Augmented Reality wordt al op veel gebieden met succes gebruikt, bijvoorbeeld In videospellen en voor verkoopondersteuning. Maar vooral kleine en middelgrote bedrijven profiteren nauwelijks van de mogelijkheden omdat de ontwikkelingsinspanningen zeer hoog zijn. Het AcRoSS-platform kan die inspanningen verminderen.

Het onderzoeksproject AcRoSS ontwikkelde een platformconcept waarmee kleinere bedrijven zinvolle AR-toepassingen kunnen gebruiken voor aanvullende, op data gebaseerde diensten. Het onderzoeksteam presenteerde onlangs in het Berlijnse Smart Data Forum de resultaten van het project 'AR-gebaseerde productservicesystemen' (AcRoSS).

De onderzoekers toonden een potentieel voor aanvullende diensten en bedrijfsmodellen met AR. Het basisidee: vanuit complete bouwstenen kunnen bedrijven individuele AR-oplossingen en –diensten creëren en deze via het platform gebruiken.

Pilotprojecten

De reparatie van gebruikte machines kan duur zijn. Machinebouwer Krause-Biagosch heeft het platformconcept getest en ziet grote voordelen voor zijn klanten. In de toekomst zou deze machinebouwer uit Bielefeld de reparatie-instructies via een AR-databril in het gezichtsveld van zijn klanten kunnen projecteren en zo aanvullende diensten kunnen aanbieden.

Ruimtevaartbedrijf Ariane Group ontwikkelde ook een pilot-applicatie voor het platform. Tijdens de assemblage van de Ariane 6-lanceerinrichting konden bemanningsleden bijvoorbeeld stapsgewijs bouwinstructies krijgen via een AR-bril. Vooral in krappe ruimtes hebben ze daardoor beide handen vrij. De demonstrators van beide industriële toepassingen zijn nu te zien in de showroom van het BMWi Smart Data Forum.

Smart services

Zowel de reparatie- als de installatie-instructies vertegenwoordigen zogenaamde Smart Services (op data gebaseerde diensten).Via het AcRoSS-platform zouden de diensten kunnen worden gecombineerd met verschillende vooraf gebouwde augmented reality-componenten zoals positieherkenning of gebaarbesturing. Communicatie en gegevensoverdracht vinden centraal plaats via de platformsoftware.

Waar kostbare en dure interne ontwikkeling niet mogelijk is, zou het platform gemakkelijk toegang kunnen bieden tot Augmented Reality-technologie. Er steekt een groot potentieel achter innovatieve augmented reality-technologie en individuele oplossingen voor innovatieve bedrijfsmodellen. Het Bundesministerium für Wirtschaft und Energie (BMWi) heeft AcRoSS gesubisideerd omdat het de AR-technologie helpt verspreiden en het voor het MBK gemakkelijker maakt om hiervan te profiteren.

De onderzoekspartners in het AcRoSS-platform bestrijken het hele scala van toekomstige platformgebruikers. Ubimax ontwierp de AR-bouwstenen die technologieleveranciers konden gebruiken om een bibliotheek op het AcRoSS-platform te bouwen. Het Distributed Artificial Intelligence Laboratory (DAI lab) van de Technischen Universität Berlin maakt het compileren van de bouwstenen mogelijk om te profiteren van services en een vlotte implementatie. Het algemene platform is gecreëerd door Atos als platformaanbieder. Het Fraunhofer-Institut für Entwurfstechnik Mechatronik (IEM) ondersteunde de ontwikkeling methodisch en bedacht geschikte bedrijfsmodellen voor de AR-diensten.

Foto: Fraunhofer IEM.