3D geprinte zeepokken redden biodiversiteit

Sun Dec 22 2024

12 22

3D geprinte zeepokken redden biodiversiteit

21/05/2024

Door Ad Spijkers

3D betonprinters van CyBe Construction dragen bij aan het verbeteren van de biodiversiteit van de zee.


     

Oceanen worden geconfronteerd met veel milieuproblemen. Organisaties zoals Eke Panuku in Auckland (Nieuw-Zeeland) richten zich op duurzame ontwikkeling omtrent land en zee. In haar laatste project heeft de overheidsinstelling 3D betonprintbedrijf Qorox in het 120 km zuidelijker gelegen Hamilton ingehuurd om kunstmatige zeepokken te creëren die de biodiversiteit van de zee verbeteren. Dit bouwbedrijf is distributeur van CyBe Construction in Oss, dat de apparatuur voor het 3D betonprinten ontwikkelt en bouwt.

Leren

Qorox was in 2018 het eerste bouwbedrijf dat 3D betonprinten in Nieuw-Zeeland toepaste. Sindsdien hebben de innovatoren menig succesvol project afgerond. Het bedrijf heeft de technologie in Nieuw-Zeeland op een hoger plan weten te brengen. Zo heeft het bedrijf in het verleden ook al een soort kunstmatig koraalrif geleverd, dat in functie vergelijkbaar is met de nieuwe zeepokken. Deze eerdere modules waren voorzien van schelpen om te onderzoeken of dit de toename in biodiversiteit door artificiële koraalriffen nog verder verbetert.

Ook overheidsinstanties zoals Eke Panuku kregen lucht van de inspanningen van Qorox om het welzijn van onze oceanen te verbeteren. Als distributeur van CyBe Construction kan het bedrijf de adoptie van 3D printen in Nieuw-Zeeland verder versnellen. Qorox en CyBe kunnen leren van elkaar en versterken elkaar en maken de bouw klaar voor een duurzamer en geavanceerder bouwlandschap.

3d geprinte zeepokken

Het milieu van oceanen wordt bedreigd door een stijgende zeespiegel, het afnemen van waterkwaliteit, een daling in biodiversiteit en het verdwijnen van koraalriffen. Gelukkig zijn er wereldwijd organisaties die de behoeften van onze planeet boven hun eigen belangen stellen. Een van hen is Eke Panuku: deze Nieuw-Zeelandse projectontwikkelaar heeft als doel Auckland op een duurzame wijze te transformeren.

Dat doet de organisatie al jaren, maar ditmaal is het tijd voor een onconventionele benadering van duurzame ontwikkeling. Ze zetten het nieuwste van het nieuwste in op het gebied van duurzame ontwikkeling, namelijk zeepokken en limpetten gecreëerd door een 3D betonprinter.

Zeepokken behoren tot de rankpootkreeften. Ze zetten zich vast op verscheidene oppervlaktes. Dat varieert van hout en stenen tot schelpen, op de huid van walvissen, het schild van zeeschildpadden en de romp van zeeschepen. Dat laatste is niet gewenst, omdat ze voor meer weerstand in het water en dus een hoger energieverbruik leiden. De vorm kan kegelvormig zijn maar in dichtbegroeide populaties kunnen ze tot hoge zuilen uitgroeien.

Betonnen vormen

Hun vorm inspireerde ontwerpers tot betonnen constructies die in het water ze een poel in een rots vormen. Dit creëert een leefomgeving voor veel zeedieren, wat leidt tot een verbetering van de biodiversiteit. De vorm leent zich uitstekend voor 3D betonprinten. Deze technologie brengt meer voordelen met zich mee. Normaal gesproken hebben de constructies een standaardvorm. Eke Panuku had ze echter nodig in een unieke grootte en vorm, dus zocht de organisatie de hulp van Qorox.

3D betonprinten biedt niet alleen meer vrijheid in het ontwerp, maar het materiaal is ook geschikt als leefklimaat voor planten, wat resulteert in een bron van voedsel en bescherming voor zeedieren. Dit alles komt met de mogelijkheid van 3D printtechnologie om betaalbaarder, sneller en duurzamer te bouwen.

Foto: Qorox