De gebruikte technologie, ontwikkeld aan VUB-Imec, wint de Belgium Builds Back Circular prijs.
Het Brubotics team (Human Robotics Research Center) aan VUB-Imec in Brussel heeft een zelfsluitende en zelfherstellende zuignap ontwikkeld die veel duurzamer is dan die vandaag in industrie gebruikt worden. Om de verdere ontwikkeling te ondersteunen, viel het team in de prijzen met het project SNAP (Self-closing sustaiNable vAcuum cuPs). De 'Belgium Builds Back Circular' is verleend door de federale overheidsdiensten (FOD) Economie en Volksgezondheid naar innovatieve projecten met een circulaire dimensie.
Industriële zuignappen worden onder andere gebruikt in magazijnen (bijvoorbeeld van pakjesbezorgers) om bestellingen te picken. Ze worden op een robotarm geïnstalleerd en bediend door vacuümgeneratoren om goederen door vast te zuigen en op te pikken. Bij intens gebruik slijten de zuignappen snel en moet de robotarm stilgelegd worden voor onderhoud. Dankzij SNAP kan dit onderhoud veel langer uitgesteld worden.
De nieuwe zuignaptechnologie biedt drie innovaties. Ten eerste zijn ze gemaakt van een zelfherstellend materiaal en hoeven ze bij perforatie of scheuren niet te worden vervangen. Ten tweede zijn ze zelfsluitend, waardoor de compressoren minder zuigkracht moeten leveren en minder stroom zullen verbruiken. Tot slot zijn ze ook volledig recyclebaar.
Het zelfherstellende materiaal waaruit de zuignappen zijn vervaardigd, werd acht jaar geleden ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Brussel. Door jarenlang in te zetten op fundamenteel onderzoek, kan nu een hele waaier aan toepassingen worden geïmplementeerd in allerlei maatschappelijke niches. Dat is een grote 'return on investment' voor de federale overheid.
Met dit project gaat VUB-Imec met industriële partners aan de slag om deze technologie snel te integreren in de praktijk. Designbureau Voxdale in Wijnegem (bij Antwerpen) gaat helpen de zuignappen op grote schaal te produceren. Systeemintegrator Hupico in Eke (bij Gent) zal de zuignappen installeren bij vijf bedrijven om ze uit te testen in een aantal reële toepassingen.
Foto: VUB-Imec